N-VA-Kamerlid Darya Safai knipt haren af in parlement uit solidariteit met Iraanse vrouwen

N-VA-Kamerlid Darya Safai heeft donderdagmiddag tijdens het vragenuurtje in de Kamer haar haar geknipt uit solidariteit met Iraanse vrouwen. Safai is zelf van Iraanse afkomst.

Bron: BELGA

In Iran komen al weken vrouwen en mannen op straat uit protest tegen de strenge kledingvoorschriften waar vrouwen zich van de Islamitische Republiek aan moeten houden. Aanleiding is de dood van de 22-jarige Mahsa Amini die stierf nadat de zedenpolitie haar arresteerde omdat er een haarlok onder haar sluier uit kwam. Demonstrerende Iraanse vrouwen werpen hun hoofddoek op straat af of knippen symbolisch hun haren af. Het Iraanse regime slaat de protesten gewelddadig neer. Daarbij kwamen al tientallen mensen om het leven. 

Vrouwen wereldwijd tonen hun solidariteit met Iraanse vrouwen, onder meer door ook een stuk van hun haren af te knippen. N-VA-Kamerlid Darya Safai deed dat donderdag in het federaal parlement, toen ze een vraag over de situatie in Iran stelde aan minister van Buitenlandse Zaken Hadja Lahbib (MR). Die volgde even later trouwens het voorbeeld van Safai door zelf een lok haar af te knippen toen die laatste haar de schaar toeschoof.

Safai verwelkomde dat signaal, maar riep de regering ook op om de situatie in Iran te veroordelen. “Het is hoog tijd dat er een signaal komt van premier De Croo, niet vandaag maar gisteren.”

LEES OOK. “Het is nog nooit zo groot en zo wereldwijd geweest”: Belgisch-Iraanse vrouwen over massale protesten in Iran

Het N-VA-Kamerlid legde de link met de omstreden Irandeal die voor de zomer werd geratificeerd in het parlement en waardoor België en Iran gevangenen aan elkaar zouden kunnen uitleveren. De Belgische regering ijvert voor de vrijlating van een Belgische ngo-medewerker die sinds februari in de cel zit in Teheran, terwijl Iran Assadollah Assadi vrij zou willen krijgen. Die Iraanse diplomaat werd vorig jaar in ons land tot 20 jaar cel veroordeeld wegens zijn betrokkenheid bij een verijdelde bomaanslag in Parijs. Ook Ellen Samyn (Vlaams Belang) wees op dat omstreden verdrag.

Open VLD-Kamerlid Goedele Liekens knipte eerder al een haarlok af in een filmpje op sociale media. Ze deed dat donderdag in het parlement nog eens over. Liekens riep de minister ertoe op de gewelddadige reactie van het Iraanse regime op de protesten luidkeels te veroordelen.

Lahbib benadrukte in haar antwoord dat België het geweld in Iran al heeft veroordeeld, en dat ons land op 17 oktober een sanctievoorstel op tafel van de Europese Raad van ministers van Buitenlandse Zaken legt. Samen met andere lidstaten als Frankrijk, Duitsland, Denemarken, Spanje, Italië, Tsjechië en Luxemburg pleit ons land voor sancties tegenover de verantwoordelijken die binnen de Iraanse veiligheidsdiensten de repressie van betogers hebben georganiseerd, zei ze.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten