IMF ziet derde van wereldeconomie in recessie gaan

 ©  AFP

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) is opnieuw somberder gestemd over de wereldeconomie. Topvrouw Kristalina Georgieva riep donderdag landen en instellingen op om snel en gezamenlijk in actie te treden om de economie te stabiliseren.

Bron: BELGA

Tijdens een speech aan de Georgetown University in Washington DC kondigde Georgieva aan dat het IMF zijn groeiverwachtingen dinsdag opnieuw neerwaarts zal bijstellen. Dat is niet de eerste keer. “We hebben onze groeiprognoses al drie keer verlaagd, tot slechts 3,2 procent voor 2022 en 2,9 procent voor 2023”, zo zei de IMF-topvrouw. “En zoals u volgende week in onze bijgewerkte World Economic Outlook (WEO) zult zien, zullen we de groei voor volgend jaar verlagen.”

In haar toespraak wees ze onder meer op de gevolgen van de oplopende rente en hoge inflatie. Dat laatste kan niet los gezien worden van de oorlog in Oekraïne, de vele sancties die zijn ingesteld tegen Rusland en de onzekerheid over gasleveringen uit dat land.

Het gevolg is dat het risico op een recessie overal flink is toegenomen. “We schatten dat landen die goed zijn voor ongeveer een derde van de wereldeconomie dit of volgend jaar te maken zullen krijgen met ten minste twee opeenvolgende kwartalen van krimp”, aldus Georgieva.

Georgieva ziet sinds de coronapandemie een opeenvolging van economische schokken. De pandemie leidde “een fundamentele bocht voor de wereldeconomie” in, aldus de Bulgaarse. Daarbij gingen we van “een wereld die relatief voorspelbaar” was naar een wereld gekenmerkt door “schokken en een grotere onzekerheid”.

Aangeboden door onze partners