Gerecht vraagt opheffing van parlementaire onschendbaarheid Sihame El Kaouakibi (Open VLD)

Het Antwerpse parket-generaal vraagt het Vlaams Parlement om de onschendbaarheid van Sihame El Kaouakibi op te heffen. Dat bevestigt Vlaams Parlementsvoorzitter Liesbeth Homans aan onze redactie. Intussen is de strafzaak zelf in een stroomversnelling gekomen.

Pieter Lesaffer

Liesbeth Homans heeft van het Antwerpse parket-generaal de vraag gekregen om de onschendbaarheid van Sihame El Kaouakibi op te heffen. Als parlementslid is El Kaouakibi al twee jaar afwezig wegens ziekte, maar ze is wel nog steeds onschendbaar.

LEES OOK. Het doolhof-El Kaouakibi: waar hadden Sihame en haar familie een vinger in de pap?

De Commissie voor de Vervolgingen, waarin zeven parlementsleden zitten, komt daarover volgende maandag samen. Die commissie beslist of haar onschendbaarheid effectief wordt opgeheven – al is er weinig twijfel dat dit inderdaad zal gebeuren. Ook Sihame El Kaouakibi zelf wordt uitgenodigd om zich in die commissie (achter gesloten deuren) te verdedigen. Daarna moet het voltallige parlement de beslissing nog bevestigen.

Intussen heeft het Antwerpse parket zijn eindvordering klaar in de strafzaak tegen El Kaouakibi. Daarin staat waar de ex-Open VLD-politica precies van wordt beschuldigd. De zaak draait om gesjoemel met subsidies voor de jongerenvereniging Let’s Go Urban, maar welke strafbare feiten El Kaouakibi daarbij volgens het parket heeft gepleegd, was tot nog toe onduidelijk. Voorlopig wil het parket daar geen informatie over geven. Het is ook nog niet zeker of El Kaouakibi als enige wordt vervolgd, of ook anderen worden betrokken.

Op basis van deze eindvordering komt eind oktober de raadkamer in Antwerpen bijeen. Die beslist of de zaak voor de strafrechter moet komen, dan wel of El Kaouakibi buiten vervolging wordt gesteld.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten