Dankzij Wannes (23) heb je nooit meer een platte band: “Niet kapot te krijgen, al rij je over tien nagels”

Wannes ontwikkelde banden zonder lucht, die niet kapot te krijgen zijn. ©  Ovam

Gent -

Versleten banden omvormen tot een nieuwe, extra stevige exemplaren waarmee je zelfs over nagels kan rijden? Het kan, dankzij het proces dat Wannes Van Laerhoven (23) heeft ontwikkeld. De ambitieuze UGent-student kreeg er een prijs voor van OVAM en kan al op de interesse rekenen van Mitsubishi.

Max Dedulle

Het is een van de grootste afvalstromen ter wereld. Elk jaar worden honderden miljoenen autobanden gedumpt op stortplaatsen in onder meer Koeweit. De ‘bandenkerkhoven’ zijn zelfs zichtbaar vanuit de ruimte. “Hallucinant”, vindt Wannes Van Laerhoven. “Het zet ook heel wat andere problemen in gang. De grond raakt vervuild en de stortplaatsen zijn een paradijs voor gevaarlijke muggen.”

Het zette de masterstudent Industrieel Ontwerpen aan het denken: “Kunnen we van al die autobanden geen nieuwe producten maken, die goed zijn voor mens en economie?”

Wannes stortte zich op het project. Terwijl zijn medestudenten gingen feesten in de Overpoort, zat hij iedere dag tot in de late uurtjes achter zijn bureau. Daar ontwikkelde hij een manier om autobanden om te vormen tot een zanderige korrelstructuur. “Daar voeg ik een soort rubber aan toe. Dat materiaal gebruik ik om met een 3D-printer nieuwe banden te maken voor rolstoelen, longboards of elektrische steps.” (lees verder onder de foto)

 ©  OVAM

Cirkel is rond

En die nieuwe banden, die zijn volgens Wannes niet kapot te krijgen. “Er zit geen lucht in, waardoor ze nooit plat of lek kunnen zijn. Voor veel rolstoelgebruikers is het vervelend dat ze hun banden om de zoveel tijd moeten laten oppompen. Met deze exemplaren kan je gerust over tien nagels rijden, ze kunnen er allemaal tegen.”

“Wanneer de buitenkant versleten is, kan je er een nieuw profiel voor laten printen. Zo gaan ze nog langer mee. Is de band dan toch aan het einde van zijn leven? Dan wordt hij gerecycleerd tot een nieuwe, en zo is de cirkel rond.”

Donderdag won Wannes voor zijn project de Ecodesign Award, die de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatchappij (OVAM) jaarlijks uitreikt aan een product dat (of dienst die) volgens de organisatie wel eens de wereld zou kunnen veranderen.

Geweldig compliment

De student kreeg ook al de steun van de Japanse reus Mitsubishi. “Ik kon hun jury overtuigen en kreeg 15.000 dollar om mee aan de slag te gaan. Een geweldig compliment, dat bewijst dat ik iets waardevols op het spoor ben.”

Het gaat hard voor de jonge ondernemer. En zeggen dat hij nog niet eens is afgestudeerd. Van de banden bestaan alleen nog maar prototypes, maar de productie zou snel moeten starten. “Over vijf jaar hoop ik zo’n vijftien procent van de markt te kunnen inpalmen. Rolstoelgebruikers vormen een hechte gemeenschap, dus dit soort innovaties doet snel de ronde. Later is het de bedoeling om ook fietsbanden te maken. Nooit meer lek rijden, daar droomt toch iedere fietser van?”

 ©  OVAM

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Meer nieuws uit Gent