Na staatsgreep: Kapitein Ibrahim Traoré officieel aangesteld als president van Burkina Faso

Kapitein Ibrahim Traoré pleegde afgelopen vrijdag een staatsgreep en is woensdagavond officieel aangesteld als president van Burkina Faso.  ©  AFP

Kapitein Ibrahim Traoré, die afgelopen vrijdag een staatsgreep pleegde in Burkina Faso, is woensdagavond officieel aangesteld als president van het land, in afwachting van de benoeming van een overgangspresident. In Burkina Faso zijn in acht maanden tijd twee staatsgrepen gepleegd.

Bron: BELGA

“De voorzitter van de Mouvement patriotique pour la sauvegarde et la restauration (MPSR) neemt de functie van staatshoofd en opperbevelhebber van de nationale strijdkrachten op zich”, valt te lezen in de ‘Acte fondamental’, die tijdelijk de grondwet van Burkina Faso vervangt “in afwachting van de ondertekening van een overgangscharter”.

De verklaring werd voorgelezen door kapitein Kiswendsida Farouk Azaria Sorgho, woordvoerder van de regerende MPSR-junta, tijdens een speciale uitzending op de nationale televisie.

Traoré verzekerde aan radiozender RFI maandag dat hij alleen lopende zaken zou uitvoeren totdat een nieuwe civiele of militaire overgangspresident is benoemd door de ‘Assises Nationales’ (Nationale Vergaderingen), die de politieke, sociale en maatschappelijke krachten verenigen en die volgens hem “ruim voor het einde van het jaar” bijeen zouden moeten komen.

Hij zette vrijdag luitenant-kolonel Paul-Henri Sandaogo Damiba af, die zelf in januari 2022 met geweld aan de macht kwam door de regering van de verkozen president Roch Marc Christian Kaboré omver te werpen.

Aangeboden door onze partners