Burgerlijk proces tegen Kevin Spacey in #MeToo-zaak gestart

 ©  EPA-EFE

Vijf jaar nadat de #MeToo-golf begon, is acteur Kevin Spacey donderdag voor een burgerlijke rechtbank in New York verschenen waar hij terechtstaat voor aanranding van een toen veertienjarige jongen in 1986.

Bron: BELGA

De voormalige Hollywoodster, onder meer bekend van zijn rol als Frank Underwood in “House of Cards”, arriveerde rond 09.00 uur glimlachend en ontspannen in blauw pak met wit overhemd en stropdas bij de federale rechtbank in Manhattan. 

Het Amerikaanse federale gerecht had eerder al de zaak geseponeerd, maar nu volgt dus een burgerlijk proces. Dat ving donderdag rond 09.30 uur aan met de selectie van de jury. Als Spacey veroordeeld wordt, moet hij zijn slachtoffer, de acteur Anthony Rapp, een aanzienlijke schadevergoeding betalen. De man eist zowat 40 miljoen dollar. 

Rapp, die onder meer in de serie “Star Trek: Discovery” speelt diende in september 2020 een klacht in tegen Spacey wegens seksuele avances en aanranding op een feestje in Manhattan in 1986. Rapp was op dat moment veertien jaar, Spacey dubbel zo oud. De man zegt dat Spacey hem over de billen gewreven had, hem op bed gelegd had en bovenop hem was geklommen, alvorens hij zichzelf kon bevrijden. Rapp zegt wel dat er niet gekust is, dat hij niet werd uitgekleed en dat er geen seksuele handelingen hebben plaatsgevonden. 

Spacey was een van de eerste gezichten die in 2017 genoemd werd in de #MeToo-schandalen, na de eerste beschuldigingen door Rapp. De acteur bood via Twitter zijn excuses aan voor zijn “dronken en zeer ongepast gedrag”. Netflix besloot daarop niet langer samen te werken met Spacey, die in de populaire Netflix-serie “House of Cards” de rol van president Frank Underwood speelde.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten