Kerncentrale Zaporizja blijft Oekraïens ondanks annexatie, zegt IAEA

De kerncentrale van Zaporizja. ©  REUTERS

Het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA) is van mening dat de kerncentrale van Zaporizja een Oekraïense faciliteit is, ondanks de illegale annexatie van de regio door Rusland. Het hoofd van de nucleaire waakhond Rafael Grossi liet tijdens een bezoek aan Kiev weten dat de annexatie niets verandert aan het standpunt van IAEA.

Gilles LiesenborghsBron: BELGA

Het gebied rond de kerncentrale kwam al vroeg in de oorlog onder controle van het Russische leger, maar de Oekraïense energiemaatschappij Energoatom zegt nog altijd de centrale zelf te besturen. De Russische president Vladimir Poetin zou na de annexatie van de regio echter hebben besloten dat ook daaraan een einde moet komen. Volgens Grossi werkt het personeel van de kerncentrale nu onder erbarmelijke omstandigheden.

Hij benadrukt dat het beleid van IAEA nog steeds gericht is op het voorkomen van nucleaire ongelukken. Vrijdag reist Grossi door naar Moskou om de situatie te bespreken met de Russische autoriteiten.

Kiev beschuldigt Rusland er regelmatig van de centrale te beschieten. Rusland wijst op zijn beurt met de vinger naar Oekraïne. Grossi hoopt dat er een akkoord kan komen over een veilige status voor het complex, waarbij er mogelijk toezicht van de IAEA komt.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten