Het internet is er zeker van: deze vrouw op schilderij uit 1860 heeft een smartphone vast

“The Expected One”, het schilderij dat voor vertier zorgt op internet. ©  Ferdinand Georg Waldmüller

Op internet zorgt een schilderij uit de 19e eeuw voor heel wat amusement. Het werk van de Oostenrijkse schilder Ferdinand Georg Waldmüller toont een vrouw die door een natuurlandschap kuiert met een smartphone in haar handen. Althans, zo lijkt het toch, want van smartphones was in de 19e eeuw uiteraard nog geen sprake.

Gilles Liesenborghs

Een tijd zonder smartphones. Het lijkt een eeuwigheid geleden, maar dat is het allesbehalve. De eerste iPhone werd pas in 2007 gelanceerd. Toch doet een schilderij van de Oostenrijkse kunstenaar vermoeden dat de smartphone al meer dan 150 jaar bestaat.

“The Expected One”, zoals het schilderij heet, geeft de illusie dat het hoofdpersonage van het schilderij bezig is met haar smartphone terwijl ze door een prachtig heuvellandschap wandelt. De vrouw is gefocust op het toestel dat ze met beide handen vasthoudt. Ze lijkt de omgeving zelfs te vergeten. Een beeld dat ons in de huidige tijden bekend voorkomt. Het opvallende schilderij gaat dan ook over de tongen op sociale media.

”Het is opvallend hoe de ontwikkeling van technologie ervoor heeft gezorgd dat we het schilderij helemaal anders interpreteren”, zegt Russell, de man die het merkwaardige schilderij als eerste onder de aandacht bracht.

De Oostenrijkse schilder was dus zeker geen helderziende die de uitvinding van de gsm voorspelde in zijn schilderij. Maar wat heeft hij dan wel afgebeeld? Wel, het antwoord hoeft weinig te verrassen. Het gaat om een gebedenboekje, een iets typischer attribuut voor die tijd.

Het volledige schilderij. ©  Ferdinand Georg Waldmüller

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten