1,5 jaar nadat schandaal rond Sihame El Kaouakibi uitkwam: hiervoor wil parket haar vervolgen

Het Vlaams Parlement heeft de onschendbaarheid van Sihame El Kaouakibi opgeheven op vraag van het parket. Het wil de ex-politica en haar (zaken)partner Erika Xuan Nguyen vervolgen voor valsheid in geschrifte en subsidiefraude ter waarde van zo’n half miljoen euro.

Pieter Lesaffer en Cedric Lagast

Het Antwerpse parket wil de gevallen politica Sihame El Kaouakibi vervolgen voor zowel gesjoemel met subsidies die ze van de stad Antwerpen heeft gekregen als valsheid in geschrifte. Dat bevestigt het parket-generaal. Dat betekent dat andere beschuldigingen die eerder in de lucht hingen, zoals witwassen en misbruik vertrouwen, volgens het parket niet aan de orde zijn. Het betekent ook dat het parket ervan uitgaat dat de 1,3 miljoen euro subsidies die ze van de Vlaamse overheid heeft gekregen en de 200.000 euro federale subsidies legaal zijn verlopen.

Het gaat dus enkel om de Antwerpse subsidies aan El Kaouakibi’s jongerenorganisatie Let’s Go Urban. Uit eerdere informatie van de stad zelf ging dat om mogelijke fraude ter waarde van zo’n 500.000 euro gaan. Dat geld zou Sihame El Kaouakibi doorgesluisd hebben naar haar privébedrijven, onder meer in de vorm van een mobiele keuken, meubels en planten. Ook de valsheid in geschrifte heeft vermoedelijk daarmee te maken.

LEES OOK. TIJDLIJN. Sihame El Kaouakibi al ruim anderhalf jaar onder vuur, onderzoek is nu afgerond: dit ging vooraf

Ook partner vervolgd

Opvallend is dat ook Erika Xuan Nguyen wordt verdacht. Zij is de levenspartner van El Kaouakibi en tegelijk medebestuurder in verschillende vennootschappen. Toen Sihame El Kaouakibi in 2019 in de politiek stapte, heeft Nguyen ook enkele mandaten van haar overgenomen.

Beiden hebben deze week de eindvordering van het parket in de bus gekregen, samen met een dagvaardiging voor de raadkamer op 28 oktober. Die raadkamer moet beslissen of de twee zich voor een rechter moeten verantwoorden voor de subsidiefraude en de valsheid in geschrifte. De beklaagden kunnen er ook bijkomende onderzoeksdaden vragen.

Dit artikel verscheen voor het eerst op 7 oktober en werd aangepast met nieuwe informatie op 19 oktober.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten