Kamala Harris had auto-ongeval, maar Secret Service deed het af als “panne”

 ©  AP

Een agent van de Amerikaanse veiligheidsdienst heeft een auto-ongeval gehad met de wagen waarin hij vicepresident van de Verenigde Staten Kamala Harris vervoerde. Harris was ongedeerd, maar dat het ongeval werd gerapporteerd als mechanische pech roept vragen op.

adbBron: Washington Post

De eerste wagen in een colonne op weg naar het Witte Huis reed maandagvoormiddag in een tunnel in Washington DC tegen een stoeprand. Volgens een woordvoerder van de Secret Service het gevolg van een “kleine overcorrectie” van de chauffeur. De impact was zwaar genoeg om de colonne tot stilstand te dwingen. Een band moest vervangen worden en Harris moest in een ander voertuig worden overgeplaatst.

De vicepresident werd bij aankomst in het Witte Huis medisch onderzocht. “De vicepresident liep geen verwondingen op en apprecieert de snelle reactie van de Secret Service om haar veilig naar het Witte Huis te brengen”, aldus een woordvoerder van Harris.

Archiefbeeld van een presidentiële colonne in Washington. ©  AFP

Toch roept het ongeval vragen op, getuigen twee ingewijden anoniem aan The Washington Post. Zo vroegen Harris en velen binnen de Secret Service zich af hoe een agent die een intensieve training moet afleggen om de (vice)president te mogen vervoeren zo’n fout kan maken tijdens een routineuze rit. Maar vooral dat het incident verkeerd werd gerapporteerd, leidde tot bezorgdheid.

In een elektronische alert aan de leiding werd na het ongeval melding gemaakt van vertraging wegens “mechanische pech”. Pas later op de dag lichtten agenten hun oversten persoonlijk in over wat echt gebeurd was. Dat bevestigt de woordvoerder van de Secret Service, die benadrukt dat Harris nooit in gevaar was.

Topvrouw van de veiligheidsdienst Kim Cheatle was volgens een anonieme beambte van de Secret Service wel “verontrust over de incorrectheid” van de alert en opgelucht dat ze uiteindelijk toch werd ingelicht over de juiste versie.

Al langer probleem

The Washington Post wijst erop dat de Secret Service al lange tijd een probleem heeft met het toedekken van eigen fouten en incidenten. Zo werd in 2011 beweerd dat een schietpartij bij het Witte Huis tussen bendeleden gebeurde, terwijl het agentschap wist dat de schutter eigenlijk Barack Obama probeerde te vermoorden. Ook een incident in 2014 waarbij een gewapende man het Witte Huis binnendrong werd geminimaliseerd, waarbij beweerd werd dat de man niet gewapend was en gestopt werd voor hij binnen raakte. In 2015 werd geen melding gemaakt van een dronken topagent die een beveiligde zone rond het Witte Huis binnenreed.

Aangeraden
Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten

Meest gelezen uit de buurt