Autobouwers verwachten ruim kwart lagere verkoop in EU dit jaar tegenover voor corona

 ©  Getty Images/iStockphoto

De automarkt zal in Europa dit jaar naar verwachting met 26 procent krimpen ten opzichte van precoronajaar 2019. In vergelijking met vorig jaar zou de verkoop van personenwagens in Europa 1 procent lager uitkomen. Dat meldt de koepel van Europese autobouwers ACEA vrijdag. De sector dringt aan op een beleidskader dat de markt toelaat om te herstellen en de overstap te maken naar nulemissies.

Bron: BELGA

“Om een terugkeer naar groei te verzekeren – met een groter aandeel van verkoop van elektrische wagens om de klimaatdoelstellingen te halen – hebben we dringend het juiste beleidskader nodig”, zegt Oliver Zipse, voorzitter van ACEA en topman van de Duitse luxewagenbouwer BMW.

Onder de voorwaarden daarvoor zijn volgens Zipse een grotere veerkracht in de Europese toeleveringsketens, het verzekeren van strategische toegang tot grondstoffen die noodzakelijk zijn voor elektrische mobiliteit en een versnelde uitrol van laadinfrastructuur.

“De voorbije jaren werden gekenmerkt door grote gebeurtenissen zoals de Brexit, de coronapandemie, de chiptekorten en de oorlog in Oekraïne, met impact op de prijzen en beschikbaarheid van energie”, aldus Zipse. “Al die zaken onderstrepen hoe snel, hoe ingrijpend en hoe onvoorspelbaar onze wereld verandert.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten