Minister van Buitenlandse Zaken Hadja Lahbib: “Premier van Oekraïne heeft ons uitgenodigd om zijn land te bezoeken”

Hadja Lahbib ©  BELGA

Minister van Buitenlandse Zaken Hadja Lahbib (MR) heeft een uitnodiging op zak om Oekraïne te bezoeken. Dat schrijft De Tijd. Opvallend, want er zat ruis op de diplomatieke lijn nadat bleek dat Lajbib als journalist van de Franstalige openbare omroep via Rusland naar de Krim was gereisd.

jvhBron: De Tijd

“Ik heb de premier van Oekraïne gezien, met onze premier en de minister van Defensie”, aldus Lahbib. “Hij nodigde ons uit om Oekraïne te bezoeken. We zullen gaan.” Naar verluidt moeten enkel de agenda’s nog op elkaar afgesteld worden. “Mijn tegenhanger moet in Oekraïne zijn voor ik erheen kan. Op dit moment is het belangrijk voor Oekraïne om zijn stem te laten horen in landen waar de steun niet per se verworven is, zoals in Afrika. En ik ben ook veel op reis. We hebben een missie in Japan, een staatsbezoek aan Litouwen, enzovoort”, zegt Lahbib.

LEES OOK. België liet de affaire-Lahbib al achter zich, maar in Oekraïne denkt men daar anders over (+)

Oekraïne leek het voorval met Lahbib volgens De Tijd vooral te gebruiken om België onder druk te zetten om meer wapens te leveren. Dat blijft nog altijd de vraag, zegt Lahbib. “De eerste vraag die Oekraïners me stellen, is niet wanneer we komen, maar hoe we ze kunnen blijven helpen. Ze vragen vooral wapens.”

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten