Hoe stierf Dean (4)? Dave De Kock en vriendin Romy W. in Sint-Gillis-Waas voor reconstructie

 © TV Oost

In het Oost-Vlaamse Sint-Gillis-Waas is vrijdagochtend de reconstructie in de zaak van de omgekomen kleuter Dean Verberckmoes (4) aan de gang. Het gerecht houdt die wedersamenstelling om duidelijkheid te krijgen over de exacte omstandigheden van de dood van de kleine jongen.

aba, jvh, pvh

De reconstructie vindt plaats in het appartement van hoofdverdachte Dave De Kock (35) en zijn Nederlandse vriendin Romy W. in Sint-Gillis-Waas. Speurders gaan er immers vanuit dat Dean daar om het leven werd gebracht, en nadien werd vervoerd en gedumpt door De Kock.

LEES OOK. Dé vraag blijft: hoe stierf Dean (4)? Reconstructie van vandaag is cruciaal om waarheid aan het licht te brengen

Om 6 uur werd de omgeving van het appartement in de Kerkstraat alvast afgesloten, de Civiele Bescherming schermt de wedersamenstelling volledig af voor de buitenwereld. De Kock en W. werden enkele uren voor de start van de reconstructie al vanuit de gevangenis overgebracht. Ze worden beiden vergezeld door hun advocaten. De moeder en grootmoeder van Dean kwamen omstreeks 10 uur ter plaatse, zij kunnen de reconstructie volgen op een scherm.

De Kock zal eerst zijn versie van de feiten brengen, nadien is zijn vriendin Romy aan de beurt. Vervolgens zullen de beide verdachten met elkaar worden geconfronteerd om eventuele tegenstrijdigheden bloot te leggen.

Ongeluk of mishandeling?

Dean werd op 17 januari dood aangetroffen op het Nederlandse eiland Neeltje Jans. De Kock wees die vindplaats aan, nadat hij werd opgepakt in het Nederlandse Meerkerk. Hij verklaarde eerder tegenover de politie dat de kleuter ongelukkig van de trap zou gevallen zijn, maar het gerecht houdt ook rekening met de piste van mishandeling van het kind. Zijn vriendin heeft De Kock altijd uit de wind gezet. De reconstructie moet ook duidelijkheid brengen over haar aandeel in de dood van Dean.

“Dave was een asociaal persoon”, vertelt buurtbewoner Dave. “We zagen hem wel, maar hij was nogal teruggetrokken. We hadden nooit verwacht dat zoiets zou gebeuren in onze buurt. We kenden de moeder van Dean een beetje, en dan gebeurt zoiets. Ik ben geschokt: van kinderen blijf je af.”

 ©  pvh

 ©  pvh

 ©  BELGA

 ©  BELGA

 ©  pvh

 ©  BELGA

 ©  BELGA

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten