Jelle Engelbosch (NV-A) wordt nieuwe burgemeester van Sint-Truiden

Jelle Engelbosch. ©  Boumediene Belbachir

Waarnemend burgemeester Jelle Engelbosch (NV-A) wordt voorgedragen als nieuwe burgemeester van Sint-Truiden en opvolger van Veerle Heeren (CD&V), die in september ontslag nam. De drie partijen die in de Sint-Truiden een coalitie vormen – CD&V, Open VLD en N-VA – kiezen op die manier voor stabiliteit om de ambitieuze beleidsplannen die ze in 2018 voorop gesteld hebben verder uit te voeren.

jvhBron: BELGA

Veerle Heeren gaf op 16 september haar ontslag als burgemeester, nadat op enkele dagen tijd bekend was geworden dat ze gelogen had over een rapport van Comité P over het functioneren van de politiezone en dat oud-burgemeester en partijgenoot Jef Cleeren een lening van 65.000 euro had gekregen van de financieel directeur zonder dat het stadsbestuur daar van op de hoogte was gebracht. Vorig jaar was Heeren ook betrokken met een vaccinatieschandaal, toen bleek dat zij en verschillende personen uit haar omgeving zich voor hun beurt hadden laten vaccineren tegen Covid-19.

LEES OOK. Het blijft maar schandalen regenen in Sint-Truiden, wat loopt er mis?

Geen droomscenario

Na weken van onderhandelen werd er donderdagavond beslist om Jelle Engelbosch voor te dragen als burgemeester. Al beseft die dat dit niet zijn droomscenario was om burgemeester te worden. “Ik denk dat het vooral een moeilijke taak zal zijn om de rust te doen weerkeren”, aldus Engelbosch.

“In het belang van onze stad en haar inwoners kiezen we ervoor om de inhoud te laten primeren. De verderzetting van heel wat projecten en strategische dossiers wordt hiermee gegarandeerd. Onze organisatie en de voltallige beleidsploeg nemen hun verantwoordelijkheid opdat de politieke rust zal weerkeren.”

LEES OOK. Na ontslag burgemeester Veerle Heeren: waarom zoektocht naar opvolger zo moeilijk verloopt

Ingrid Kempeneers (CD&V), die Veerle Heeren tijdens haar schorsing eerder dit jaar verving als burgemeester, keert als schepen terug in het schepencollege en neemt de bevoegdheden over van Engelbosch, terwijl Hilde Vautmans (Open VLD) eerste schepen wordt.

“Rust moet terugkeren”

“Voor de inwoners van Sint-Truiden en de medewerkers van de verschillende stadsdiensten is het belangrijk dat de rust in de organisatie en onze stad terugkeert. Als schepen zal ik opnieuw mijn schouders zetten onder de vele projecten én de dagelijkse bekommernissen van de Truienaren behartigen. We blijven ons inspannen om van Sint-Truiden een aangename, warme stad te maken”, stelt schepen Ingrid Kempeneers.

Eerste schepen Hilde Vautmans vult aan: “We moeten vooruit. We zitten midden in een crisis. Onze economie, onze handelaars, onze stad en haar inwoners komen op de allereerste plaats. Er is véél werk aan de winkel. We moeten ondersteuning bieden daar waar mogelijk en zorgen voor een goed sociaal en economisch beleid. Dat is wat nu primeert.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten