Wit-Russische activist en Russische en Oekraïense mensenrechtenorganisaties winnen Nobelprijs voor de Vrede

Ales Bialitski zit op dit moment opgelosten. Het Noorse Nobelcomité roept op tot zijn vrijlating. ©  AP

De Wit-Russische mensenrechtenactivist Ales Bialiatski, de Russische mensenrechtenorganisatie Memorial, en de Oekraïense mensenrechtenorganisatie Centrum voor Burgerlijke Vrijheden winnen de Nobelprijs voor de Vrede. Dat is bekendgemaakt in Oslo.

jvh, gliBron: Reuters, Belga

Het Nobelcomité prees de inspanningen van de drie laureaten “om oorlogsmisdaden, inbreuken op de mensenrechten en machtsmisbruik te documenteren. Samen tonen ze wat burgers kunnen betekenen voor vrede en democratie”.

De 60-jarige Ales Bialiatski is een Wit-Russische prodemocratische mensenrechtenactivist die sinds juli 2021 gevangen zit wegens “belastingontduiking”. Zijn gevangenschap is waarschijnlijk eerder politiek gemotiveerd. Bialiatski was een van de initiatiefnemers van de democratische beweging die in de jaren tachtig in Wit-Rusland op gang kwam. Het Noorse Nobelcomité riep Wit-Rusland vrijdag op om hem vrij te laten.

De Wit-Russische oppositieleider Pavel Latoesjko is erg tevreden met de keuze voor Bialiatski. “Deze Nobelprijs is een voor alle politieke gevangenen. Het motiveert ons om te blijven strijden tegen het dictatorschap van Loekasjenko”, reageerde hij.

Verboden mensenrechtenorganisatie

Het Russische Memorial en het Oekraïense Centrum voor Burgerlijke Vrijheden zijn allebei mensenrechtenorganisaties die zich keren tegen het geweld van Rusland in Oekraïne. Het Russische Memorial is de oudste en meest gerespecteerde mensenrechtenorganisatie van het land, maar werd in 2021 officieel verboden door het Russische hooggerechtshof. Hun focus ligt op het verzet tegen totalitaire regimes.

Het Centrum voor Burgerlijke Vrijheden werd in 2007 opgericht ter bevordering van mensenrechten en democratie in Oekraïne. De organisatie heeft het Oekraïense maatschappelijk middenveld versterkt en de autoriteiten onder druk gezet om van Oekraïne een volwaardige democratie te maken, aldus de jury. Daarnaast helpt het bij de documentatie van Russische oorlogsmisdaden tegen Oekraïense burgers.

Vorig jaar werd de Nobelprijs voor de Vrede toegekend aan twee journalisten, Maria Ressa uit de Filipijnen en Dmitri Moeratov uit Rusland, voor hun “moedige strijd” voor de vrijheid van meningsuiting in hun thuislanden. Ook onder anderen Barack Obama, Nelson Mandela en Michail Gorbatsjov wonnen de prijs eerder.

De kandidatenlijst telde dit jaar 251 genomineerde personen en 92 genomineerde organisaties. De winnaar krijgt 10 miljoen Zweedse kronen (ruim 900.000 euro), een medaille, een diploma, en vooral: wereldwijde aandacht.

 ©  AP

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten