Brusselse gemeente Sint-Joost legt ambtenaren thuiswerk op om energie te besparen, minister laat beslissing onderzoeken

Themabeeld ©  GUUS SCHOONEWILLE

Brussels minister van Lokale Besturen Bernard Clerfayt gaat de beslissing van de gemeente Sint-Joost opvragen om zijn voogdij te kunnen uitoefenen. Dat liet hij vrijdag weten op vragen van Juan Benjumea Moreno (Groen) en Ahmed Mouhssin (Ecolo), die het onaanvaardbaar vonden dat Sint-Joost ‘verplicht telewerk’ invoert om energie te besparen.

jvhBron: BELGA

Burgemeester Emir Kir van Sint-Joost-ten-Noode besliste begin deze week dat het gemeentepersoneel vanaf volgende week verplicht wordt om vrijdag te telewerken. Dat moet de energiefactuur van de gemeente met 20 procent verminderen.

Volgens Juan Benjumea en Ahmed Mousshin komt dit neer op “verplicht telewerk”, wat tijdens de coronacrisis te rechtvaardigen was, maar nu niet. Volgens Benjumea leidt de maatregel overigens niet tot een besparing. De energiefactuur van de gemeente zal wel dalen, maar die van de individuele ambtenaren stijgt. Bovendien is het verwarmen van een kantoor wellicht een pak goedkoper dan de verwarming van 100 individuele woningen. 

Beide parlementsleden vroegen de minister de maatregel minstens te schorsen, maar liefst te vernietigen. Minister Clerfayt liet bij monde van zijn collega Alain Maron weten dat de gemeente de beslissing nog niet heeft overgemaakt aan zijn administratie – wat overigens niet verplicht is –, maar dat hij de beslissing zou opvragen om zijn voogdij te kunnen uitoefenen. Hij voegde eraan toe dat de maatregel geen deel uitmaakt van de reeks maatregelen om energie te besparen, die de regering in een omzendbrief aan de gemeenten heeft overgemaakt.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten