Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir na nieuw rapport: “Gezondheid en Oosterweel zijn te verzoenen”

Themabeeld ©  MARC HERREMANS - MEDIAHUIS

“Voor mij is het cruciaal dat we geen onnodige risico’s nemen. Dit rapport toont wetenschappelijk aan dat er een verzoenbaarheid is tussen onze ambities voor ons leefmilieu en de gezondheid van de mensen enerzijds en het verderzetten van de werkzaamheden van het grootste leefbaarheidsproject van Vlaanderen anderzijds.” Dat zegt Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir in reactie op een rapport van VITO.

jvhBron: BELGA

In de lente van 2021 kwam aan het licht dat chemiebedrijf 3M jaren schadelijke en moeilijke afbreekbare PFAS-stoffen heeft geloosd in de omgeving. Omdat de fabriek pal in het gebied ligt van de bouwwerken om de Antwerpse Ring te sluiten, heeft de vervuiling zware gevolgen. Volgens de milieugroepen leidt Oosterweel ertoe dat PFAS zich verder kunnen verspreiden in het bodemwater en zo nog meer gezondheidsrisico’s kunnen creëren. Volgens de politiek zijn de werken net de oplossing, omdat een deel van de vervuilde grond verdwijnt. In april gaf de Raad van State de milieugroepen in een spoedprocedure gelijk.

VITO-onderzoekers formuleerden nu voor het eerst een eensluidend antwoord: het opgraven en verplaatsen van gecontamineerde grond op de werf leidt niet tot meer PFAS in het bodem- en grondwater. Dat komt omdat op delen van de werf vervuilde grond weggenomen wordt, maar ook omdat ophogingen – voor bijvoorbeeld bermen – altijd gebeuren met grond die minder vervuild is dan de bodem die er al ligt. Demir wil nu naar eigen zeggen “de constructieve dialoog met de verschillende actoren op het terrein verderzetten”.

Lantis: “Doet deugd dat experten bevestigen dat we correct handelden”

Ook Oosterweelbouwheer Lantis reageert tevreden op de studie. “Dat onafhankelijke, wetenschappelijke experten bevestigen dat wij tijdens de uitvoering van de werken met verontreinigde gronden correct hebben gehandeld, doet ons deugd”, zegt algemeen directeur Luc Hellemans.

Volgens Hellemans is het uitgangspunt van Lantis altijd al geweest dat de situatie voor mens en milieu rond de Oosterweelwerf niet mocht verslechteren. “We hebben ons daarvoor altijd bediend van het regelgevend kader, waarin onder meer het standstillprincipe beschreven staat”, zegt hij. “Toch rezen daar op een bepaald moment twijfels bij, die zelfs door een juridisch orgaan werden bevestigd.”

Lantis maakt zich nu sterk dat de werken net een sleutel zullen zijn tot de verbetering van de leefomgeving. De bouwheer zoekt daarom steeds naar nieuwe technieken om de PFAS-verontreiniging aan te pakken, onder meer met het proefproject van scale-up Inopsys dat PFAS uit grondwater zuivert. “Op de werven van Lantis zijn ondertussen vier waterzuiveringsinstallaties actief of in aanbouw”, klinkt het nog. “Ruim 200.000 m³ grondwater werd ondertussen al gezuiverd.” Daarnaast lopen er testen om PFAS-houdende gronden te reinigen in een fysicochemische wasinstallatie.

Over wanneer de grondwerken op de werf weer volop zouden kunnen worden hervat, spreekt Lantis zich niet uit. Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters (Open VLD) voegt nog toe dat ze binnen de Vlaamse regering bekijkt welke volgende stappen op dat vlak kunnen worden gezet, met respect voor de volksgezondheid. “Oosterweel verzoent leefbaarheid met infrastructuurwerken en moet dat ook in de toekomst blijven doen”, vindt ze.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten