Herfstgolf trekt verder aan: vooral bij zorgpersoneel, treinpersoneel, en leerkrachten

Themabeeld ©  BELGA

Niet alleen het aantal geregistreerde besmettingen met Covid-19, maar ook het aantal ziekenhuisopnames blijft stijgen, blijkt vrijdag uit het coronabulletin van gezondheidsinstituut Sciensano. “De achtste coronagolf laat zich meer en meer voelen in de ziekenhuizen, met een verdere stijging van de ziekenhuisopnames. Uit alle cijfers blijkt nog steeds dat een boosterdosis het risico op een ziekenhuisopname aanzienlijk verlaagt”, zegt viroloog Steven Van Gucht.

jvhBron: BELGA

Tussen 27 september en 3 oktober werden dagelijks gemiddeld 2.945 coronabesmettingen geregistreerd, een stijging met 19 procent ten opzichte van de voorgaande zeven dagen. Ook het aantal uitgevoerde coronatesten bleef stijgen: dagelijks werden gemiddeld 12.778 coronatesten afgenomen. De positiviteitsratio steeg licht naar 23,8 procent.

De FOD Volksgezondheid meldt vrijdag in zijn bulletin dat het aantal coronabesmettingen bij de werkende bevolking het snelst stijgt bij het zorgpersoneel in de ziekenhuizen. Ook bij leerkrachten en het treinpersoneel ziet men het aantal besmettingen snel toenemen. “De voorspelde golf lijkt zich inderdaad te ontwikkelen, en zal dus wellicht zijn hoogtepunt kennen in de tweede helft van oktober”, klinkt het in het bulletin. 

Tussen 30 september en 6 oktober werden dagelijks gemiddeld 104 coronapatiënten opgenomen in het ziekenhuis, een toename van 24 procent op weekbasis. Wat het aantal ziekenhuisopnames  betreft, wordt het reproductiegetal geschat op 1,1. Donderdag lagen al 1.427 coronapatiënten in de Belgische ziekenhuizen, een stijging met 32 procent tegenover een week eerder. Op de afdelingen intensieve zorg lagen 74 coronapatiënten, een stijging met 45 procent. 21 patiënten hadden daar ademhalingsondersteuning nodig.

In diezelfde periode stierven 32 mensen aan de gevolgen van een coronabesmetting. Dat zijn 10 procent meer sterfgevallen dan een week eerder.

“De mogelijke gevolgen hiervan, namelijk meer besmettingen, ziektes, hospitalisaties en een nog hogere druk op de gezondheidszorg, kunnen ingedijkt worden indien een voldoende grote groep mensen zich laat vaccineren”, aldus nog het bulletin Volksgezondheid. Op 4 oktober hadden al meer dan 2,2 miljoen landgenoten een vierde prik gekregen.

Vlaanderen loopt qua vaccinaties op kop met 26,9 procent van de bevolking, Wallonië (12,6 procent), de Duitstalige Gemeenschap (8,9 procent) en Brussel (5,5 procent) volgen op een afstandje. “Het verschil in vaccinatiegraad in Vlaanderen en de rest van het land kan deels worden verklaard doordat Vlaanderen al voor de zomer ervoor koos om de meest kwetsbaren (80-plussers en bewoners woonzorgcentra) actief uit te nodigen voor een tweede booster”, aldus de FOD Volksgezondheid.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten