Europese leiders prijzen Nobelprijs-laureaten: “Een lichtpuntje in donkere tijden”

Ales Bialiatski is een van de winnaars. ©  EPA-EFE

Verscheidene Europese leiders hebben vrijdag in de marge van een informele top in Praag op sociale media de toekenning van de Nobelprijs voor de Vrede aan Russische, Wit-Russische en Oekraïense mensenrechtenactivisten geprezen. Ook het Vlaams Vredeinstituut is erg tevreden: “Dit is een belangrijk signaal, de burger staat opnieuw centraal.”

Gilles LiesenborghsBron: BELGA

LEES OOK. Wit-Russische activist en Russische en Oekraïense mensenrechtenorganisaties winnen Nobelprijs voor de Vrede

“Het Comité heeft erkenning getoond voor de buitengewone moed van de vrouwen en mannen die opkomen tegen autocratie. Zij tonen de echte kracht van de civiele samenleving in de strijd voor democratie”, tweette Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen.

Het Nobelcomité kende de prestigieuze onderscheiding toe aan de Wit-Russische mensenrechtenactivist Ales Bialiatski, het Russische Memorial en het Oekraïense Center for Civil Liberties. “Samen tonen ze wat burgers kunnen betekenen voor vrede en democratie”, aldus het comité.

“In tijden waarin de vrede op de proef wordt gesteld” is de toekenning van de Nobelprijs aan deze mensen en organisaties “een baken van licht en een symbool van vrede tussen naties”, reageerde de Europese Raadsvoorzitter Charles Michel.

Ook de Belgische premier Alexander De Croo sprak van “een lichtpuntje in donkere tijden”. De Franse president Emmanuel Macron tenslotte prees de laureaten als “onwrikbare verdedigers van de mensenrechten in Europa”.

Ook het Vlaams Vredesinistituut is “blij dat de Nobelprijs voor geweldloze activisten en burgerbewegingen is”, aldus een persbericht. “Deze Nobelprijs is een belangrijk signaal tegen de Russische agressie en voor het maatschappelijk middenveld en de vele activisten die op een geweldloze manier vechten voor vrede. Het maakt duidelijk dat - zelfs nu, in tijden van crisis - werken aan vrede een werk van lange adem is dat niet enkel voorbehouden is voor diplomaten en politici. Elke burger die zich inzet voor democratie, mensenrechten en herinnering kan een verschil maken”, vult directeur Nils Duquet aan.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten