Consortium Kinderopvang dringt aan op actieplan voor resterende knelpunten

Er wordt te weinig aandacht besteed aan de kind-begeleiderratio volgens het consortium. ©  Kees van de Veen

Het Consortium Kinderopvang dringt bij de Vlaamse regering aan op een concreet stappenplan om een aantal resterende actiepunten in de sector aan te pakken. Met de aangekondigde extra investering van 100 miljoen euro zet de regering-Jambon wel “stappen vooruit”, maar voor een aantal belangrijke actiepunten, zoals de verlaging van de kind-begeleiderratio, is er geen budget voorzien.

Gilles LiesenborghsBron: BELGA

De Vlaamse regering belooft in haar Septemberverklaring 115 miljoen euro voor de kinderopvang. Dat geld gaat onder meer naar een betere basisfinanciering van de minst gesubsidieerde initiatieven, het gelijktrekken van de subsidies voor alle initiatieven die werken met inkomenstarief, meer middelen voor personeel en ICT voor Opgroeien en meer personeel voor Zorginspectie.

Die investering is “een stap in de goede richting maar ondanks het aanzienlijke budget blijft dit ruim onvoldoende om de grote en dringende uitdagingen voor de kinderopvang aan te pakken”, zo reageert het Consortium Kinderopvang. In dat Consortium zitten naast de vakbonden, SOM,  het Vlaams Welzijsverbond en de Gezinsbond ook experten zoals professor Michel Vandenbroeck (UGent).

Het Consortium had in maart van dit jaar al zeven actiepunten op tafel gelegd om de crisis in de sector van de kinderopvang aan te pakken. Voor een aantal van die punten is nu extra geld voorzien. Maar voor vier van de zeven punten nog niet. Zo is er bijvoorbeeld geen geld voorzien voor de verlaging van de zogenaamde kind-begeleiderratio, zeg maar het aantal kinderen per kinderbegeleider. Die lagere ratio wordt ook al langer vanuit de sector zelf gevraagd.

Verder is er volgens het Consortium geen geld voorzien voor het “inzetten op kwalitatief personeel met aandacht voor opleiding en vorming” of voor het “uitbouwen van de omkadering en monitoring met specifieke aandacht voor pedagogische kwaliteit”.

Het Consortium Kinderopvang vraagt daarom aan de Vlaamse regering om samen met de sector werk te maken van een plan dat de resterende actiepunten wegwerkt. “We beseffen dat dit een gefaseerde aanpak zal vragen en zijn vragende partij voor een perspectiefplan. Pas dan zal de crisis in de kinderopvang écht aangepakt kunnen worden en kunnen gezinnen, en met hen de hele samenleving, weer rekenen op deze zo belangrijke sector”, stelt de organisatie.

Aangeboden door onze partners