Schaarste in 15 procent van Franse tankstations door staking

 ©  EPA-EFE

De dagenlange staking bij oliegigant TotalEnergies in Frankrijk duurt ook vrijdag voort. Verschillende Franse tankstations zijn zonder brandstof gevallen. De stations net over de grens in België doen gouden zaken.

jvhBron: BELGA

Onder meer de grootste raffinaderij van TotalEnergies in Frankrijk, vlakbij de havenstad Le Havre, ligt stil. Dat geldt ook voor twee raffinaderijen van het Amerikaanse Esso-ExxonMobil. De vakbond CGT had opgeroepen het werk neer te leggen om meer loon te eisen.

Vanuit de Franse regering komt er steun voor die oproep. Onderminister Olivia Grégoire, bevoegd voor kmo’s, stelde in een interview met FranceInfo dat de betrokken bedrijven goede resultaten hebben geboekt en riep hen op de looneisen in overweging te nemen.

Door stakersblokkades lopen de brandstofleveringen stroef. Her en der zijn tankstations zonder brandstof gevallen. TotalEnergies beheert bijna een derde van de Franse tankstations. Maar volgens het bedrijf heeft de schaarste ook te maken met het succes van een kortingsactie. 

Momenteel zit volgens de overheid 15 procent van de Franse tankstations met een tekort aan een of meerdere brandstoffen. In sommige regio’s is er een verbod ingevoerd om brandstoffen te kopen in jerrycans. Intussen heeft de overheid de strategische voorraden aangesproken. 

Door de schaarste in Frankrijk doen de Belgische tankstations in de grensstreek momenteel gouden zaken. In België is er geen enkel probleem met de bevoorrading, zegt Johan Mattart van brandstoffenfederatie Brafco. Er gaan momenteel veel meer vrachten naar de grensstreek.

Voor de pomphouders daar is de meerverkoop welkom, zegt Mattart. Doordat benzine en diesel in Frankrijk veel goedkoper waren geworden dan in België, zagen zij de voorbije weken amper nog klanten. Nu kunnen ze die verliezen wat goedmaken.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten