Financiële waakhond waarschuwt voor frauduleuze kredietverleners

De FSMA waarschuwt voor valse kredietverstrekkers. ©  Jordi Huisman/Hollandse Hoogte

De huidige economische situatie zorgt ervoor dat mensen op zoek gaan naar extra budget, vaak in de vorm van krediet. En dat inspireert fraudeurs om zich voor te doen als vergunde kredietgevers. De Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten (FSMA) heeft de voorbije maanden al 19 valse kredietverstrekkers opgespoord.

Gilles Liesenborghs

Het is vaak via advertenties op sociale media dat de fraudeurs contact zoeken met hun slachtoffers. In de praktijk gaat het dan om valse kredieten die worden aangeboden om consumenten geld af te troggelen. De oplichters deinzen er niet voor terug om namen of logo’s te gebruiken van legitieme financiële dienstverleners.

Ze bieden leningen aan tegen zeer gunstige voorwaarden, wat ervoor zorgt dat ze heel aanlokkelijk lijken. Consumenten die ingaan op hun aanbieding, krijgen de vraag om eerst een aantal kosten, verbonden aan het krediet, te betalen. Dit kan bijvoorbeeld een verzekeringspremie zijn. Maar zodra je die zogezegde kosten betaalt, verdwijnt de ‘kredietgever’ met de noorderzon.

De FSMA waarschuwt voor dit soort kredietaanbiedingen en doet een aantal aanbevelingen. Als jou uit het niets een krediet wordt aangeboden, ben je best op je hoede. Het is eveneens niet normaal dat de kredietgever vraagt om eerst een geldsom te betalen vooraleer hij het krediet verleent. Je gaat het best altijd eerst na of de aanbieder over de nodige vergunning of inschrijving beschikt.

Andere tips vind je op de website van de FSMA.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten