Tiener uit Eernegem krijgt opschorting van straf voor negationisme: “Holocaust is nooit gebeurd, maar het had beter wel gebeurd”

Archiefbeeld: een bezoeker in Yad Vashem, een memoriaal waar de Joodse slachtoffers van de Holocaust herdacht worden. ©  AFP

Een 19-jarige man uit Eernegem heeft van de Brugse correctionele opschorting van straf gekregen voor negationisme en aanzetten tot haat. De feiten speelden zich vooral af op Telegram, maar de beklaagde beweerde tevergeefs dat hij het als een grap bedoelde. De komende drie jaar zal T.V. zich aan een reeks voorwaarden moeten houden.

wverBron: BELGA

De politie beschikte over informatie dat de beklaagde sinds 29 augustus 2021 online feiten zou plegen van aanzetten tot haat en van negationisme. Zo maakte V. deel uit van extreemrechtse Telegramkanalen, zoals ‘Polderwaffen Chat’ en ‘Juden Raus & Chill’. Daar werd onder andere gedweept met Adolf Hitler, die hij op 20 april een gelukkige verjaardag wenste.

In een gesprek met een Duitse Jood zou de tiener toen ook de holocaust geminimaliseerd hebben. “Holocaust is nooit gebeurd, maar het had beter wel gebeurd”, klonk het. Onder zijn profielnaam Recauil X pleitte hij er ook voor om rassen te scheiden. V. stelde bijvoorbeeld voor om alle Afrikanen terug naar Afrika te sturen. Daarnaast verspreidde hij zijn opvattingen ook tijdens videochats op Tumblr. Als zijn gesprekspartner zijn gedachtegoed niet volgde, bracht hij de Hitlergroet. “Ik haat negers, vaarwel”, zei hij vervolgens eens.

Huiszoeking

Op 4 november werd in zijn woning in Eernegem een huiszoeking uitgevoerd. V. beweerde dat hij slechts grappen maakte om te provoceren, maar volgens het openbaar ministerie was hij wel degelijk overtuigd van het neofascisme en het neonazisme. In zijn gesprekken zette de jongeman volgens procureur Jochen van Aalst duidelijk aan tot haat en discriminatie. Bovendien maakten anderen een vlag met zijn profielnaam en neonazistische symbolen om hem te eren.

Het OM dacht zes maanden voorwaardelijke celstraf en 800 euro te vorderen, maar wilde geen hypotheek leggen op de toekomst van de jongeman. Met een dergelijke veroordeling op zijn strafregister zou het immers moeilijk kunnen worden om werk te vinden. In die omstandigheden werd opschorting van straf voorgesteld, op voorwaarde dat de beklaagde schuldinzicht zou tonen. T.V. zou zich dan wel aan een reeks voorwaarden moeten houden, zoals een bezoek aan de Dossinkazerne in Mechelen. “Hopelijk komt hij zo tot inkeer. Dwepen met een tiran en massamoordenaar is niet de juiste weg”, aldus Jochen van Aalst.

“Choqueren om een reactie uit te lokken”

De verdediging pleitte dat de beklaagde inderdaad in de fout ging, maar dat aan de wettelijke voorwaarden niet is voldaan om hem te veroordelen. “Hij had nooit de intentie om aan te zetten tot haat en hij had nooit de bedoeling dat het openbaar kwam”, aldus meester Koen Blomme. Volgens de advocaat ging het om privégesprekken in beperkte kring. “Hij probeerde te choqueren om een reactie uit te lokken.” Tijdens het pleidooi werd meermaals benadrukt dat het om grappen ging, niet om propaganda. “Een grap die niet grappig is, blijft een grap. Er zijn ook stand-upcomedians die lachen met gehandicapten. Is dat dan wel zo grappig?” 

T.V. zou tijdens de coronaperiode uit verveling veel op dergelijke sociale media vertoefd hebben. Daarnaast lijdt hij volgens zijn advocaat aan een autismespectrumstoornis. Ondertussen laat hij zich behandelen door een psychiater en is hij op zoek naar werk. Meester Blomme kon zich dan ook vinden in een strafopschorting. “De wetgeving is zeer streng. Maar we moeten de leiders eruithalen, niet zijn leven hypothekeren.”

Dossinkazerne

In zijn laatste woord verklaarde de beklaagde dat hij online lol wilde maken met vrienden. Hij omschreef de feiten als donkere humor. “Ik was vooral onder invloed ook. Het is echt een zwart gat”, klonk het. De voorzitter plaatste vraagtekens bij zijn vermeende intenties om louter grappig te zijn. V. poseerde bijvoorbeeld met leden van Schild & Vrienden. “Naar de IJzerwake ga je toch ook niet voor de humor?”, vroeg de rechter. De beklaagde repliceerde dat hij toen enkel Vlaamse soldaten wilde herdenken.

De rechter volgde de vordering van het OM en sprak opschorting van straf uit. De komende drie jaar zal V. zich aan een reeks voorwaarden moeten houden. In samenspraak met de justitieassistent zal hij onder andere een leerproject moeten volgen, bijvoorbeeld door deel te nemen aan een begeleide rondleiding in de Dossinkazerne.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten