Hoog vliegen, maar erg laag vallen: cryptobazen zijn opgejaagd wild

De autoriteiten cirkelen boven het hoofd van twee cryptobazen. ©  REUTERS

De cryptobusiness is er een met veel risico’s. Twee belangrijke cryptobazen, die dankzij een aanzienlijke dosis overmoed mogelijk miljoenen mensen in de schulden hebben gedreven, zitten in nauwe schoentjes. Het verhaal van beide Icarus-figuren is op zijn minst opmerkelijk te noemen: de een is onvindbaar, al beweert hij niet op de vlucht te zijn, de ander nam vlak voor het faillissement van zijn cryptobank nog snel 10 miljoen dollar op voor zichzelf.

Gilles LiesenborghsBron: Het Financieel Dagblad

Steeds meer cryptobazen kiezen de laatste tijd eieren voor hun geld. Ze nemen snel ontslag voor de bom in hun gezicht ontploft. Het opvallendste verhaal is waarschijnlijk dat van Do Kwon. De jonge Zuid-Koreaan is de ontwikkelaar van de Terra, een populaire cryptomunt die enkele maanden geleden helemaal crashte. Op Twitter had Kwon nochtans veelvuldig verkondigd dat het om een veilige investering ging.

Dat bleek het allerminst. Door de grote risico’s die Kwon nam, ging zo’n 50 miljard dollar aan munten in rook op. De gevolgen zijn immens: gebruikers kregen een pak schulden op hun bord en Kwon sleepte ook andere cryptobedrijven mee in zijn val. Zuid-Koreaanse autoriteiten en Interpol openden vorige week de jacht op de gevallen cryptobaas.

Ondanks de gigantische donderwolk die boven zijn hoofd hangt, laat Kwon zich niet afschrikken. Op Twitter blijft hij zijn zorgeloze zelf. De Zuid-Koreaan betwijfelt of Interpol hem wel echt zoekt, omdat zijn naam niet op de website staat. “Ik maak gewoon wandelingen en bezoek winkelcentra”, voegt hij er plagerig aan toe.

(Lees verder onder de foto)

De gezochte Zuid-Koreaanse cryptobaas Do Kwon. ©  Bloomberg via Getty Images

Nog snel 10 miljoen opnemen voor faillissement

Ook Alex Mashinsky is opgejaagd wild. De Amerikaan richtte enkele jaren geleden de cryptobank Celsius op en wordt intussen zo mogelijk nog meer gehaat dan Kwon. Hun verhaal is gelijkaardig: ook Mashinsky nam enorme risico’s met het geld van zijn klanten, met alle gevolgen van dien.

De gebruikers van Celsius waren een voor een gevallen voor de mooie praatjes van Mashinsky, maar die kon niet aan zijn beloftes voldoen. De Amerikaanse techondernemer zag zich onlangs genoodzaakt alle cryptomunten te bevriezen en nam vorige week ontslag.

(Lees verder onder de foto)

Alex Mashinsky ©  ISOPIX

Veel mensen hadden al hun spaargeld bij de ‘bank’ gestald en zijn door het faillissement in een diepe financiële put terechtgekomen. Hun woede jegens de Mashinsky werd nog meer aangewakkerd, toen bleek dat de Amerikaan, vlak voor hij alle tegoeden bevroor, nog snel 10 miljoen dollar voor zichzelf had opgenomen om zijn belastingen te kunnen betalen.

Er lopen intussen verschillende onderzoeken en meerdere slachtoffers zijn al een rechtszaak begonnen. Mashinsky houdt zich gedeisd, maar het lijkt onwaarschijnlijk dat hij buiten schot blijft.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten