Greenpeace: “Studie VITO over PFAS-vervuiling zit vol voorwaardelijkheden, Oosterweel moet en zal voorrang krijgen en alle middelen zijn daarvoor goed”

 ©  BELGA

De zelfverklaarde ‘PFAS-coalitie’ van milieuorganisatie Greenpeace, burgerbeweging Grondrecht en activist Thomas Goorden trekt de conclusies van het nieuwe VITO-rapport over de grondwerken op de Oosterweelwerf in twijfel. De nota zit “vol voorwaardelijkheden en onzekerheden”, klinkt het, en hanteert niet overal de juiste normen.

wverBron: BELGA

De Vlaamse regering en Oosterweelbouwheer Lantis reageerden al verheugd op de conclusie van het VITO, dat onder meer stelt dat de graafwerken en het grondverzet op de Oosterweelwerf niet leiden tot meer verspreiding van de aanwezige PFAS-vervuiling. Grondrecht, Greenpeace en Goorden zijn het daar dus niet mee eens, maar zijn ook niet verrast.

“Dit zat eraan te komen, en ligt in lijn met de voorgeschiedenis in dit dossier: Oosterweel moet en zal voorrang krijgen en alle middelen zijn daarvoor goed”, klinkt het vrijdag in een reactie. “De opkuis van PFAS-vervuiling op de werf? Zorgen voor later.”

LEES OOK. Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir na nieuw rapport: “Gezondheid en Oosterweel zijn te verzoenen”

De PFAS-coalitie blijft erbij dat de huidige aanpak de vervuiling zou blijven verspreiden en de situatie in de omgeving alleen maar erger zou maken. VITO hanteert een achterhaalde drinkwaternorm, klinkt het, en de Europese norm voor oppervlaktewater die in 2028 moet worden gehaald, wordt genegeerd. Tot slot wijzen Greenpeace, Grondrecht en Goorden erop dat de studie zelf gewag maakt van een verdere grondige analyse door Lantis die nodig is. “Wel, laat ons eerst werk maken van noodzakelijk verder onderzoek vooraleer grote conclusies te trekken over de voortgang van de werf”, aldus Toon Penen van Grondrecht.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten