Inhalende vrachtwagens worden voortaan betrapt door slimme camera’s op snelwegen

 ©  MARC HERREMANS - MEDIAHUIS

Het Agentschap Wegen en Verkeer heeft camera’s uitgerust met slimme software om de controles op het inhaalverbod voor vrachtwagens op te drijven. De eerste twee testlocaties zijn geactiveerd op de E40 in Bertem richting Brussel en de E313 in Geel richting Hasselt. Dat meldt de logistieke nieuwswebsite Flows.

wverBron: BELGA

Het algemeen inhaalverbod voor vrachtwagens op 2x2-wegen werd op 1 januari 2019 afgeschaft, maar het verbod bleef wel behouden bij regenweer. Tot nu moest de politie bij controles visueel vaststellen op de bestaande camera-installaties of het regende of niet, en dat maakte controles tijdrovend.

Daar komt verandering in. Door regensensoren op de camera’s, moet de politie niet langer langs een omweg vaststellen of het regende of niet. Al blijft een menselijke tussenkomst wel nodig. “De vaststelling van de overtreding op het inhaalverbod gebeurt wel nog door de politie”, zegt de woordvoerder van Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open VLD). “De camera’s zelf doen geen automatische vaststelling van een overtreding. Daarom spreken we van een semiautomatische controle.”

Dit jaar zullen nog zes installaties vernieuwd worden en semiautomatisch werken: op de E40 in Drongen (zowel richting Gent als Oostende), op de E17 in Deinze richting Gent, op de E17 in Kruisem richting Kortrijk, op de E313 in Ranst richting Antwerpen en op de E34 in Arendonk richting Antwerpen.

De laatste vier sites zullen naast de semiautomatische controle op het inhaalverbod bij regen en tussenafstand ook controleren op de overlading van vrachtwagens. Vanaf wanneer en hoeveel er zal gecontroleerd worden, dat beslist de federale politie, beklemtoont de woordvoerder van minister Peeters. Flows kreeg van de federale politie nog geen antwoord op de vraag wanneer de controles effectief starten. 

Vlaanderen telt vandaag veertien installaties die controleren op het inhaalverbod bij regen en tussenafstanden. De vernieuwing van de resterende camera’s volgt in een latere fase.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten