Boetes gevorderd voor fatale explosie bij Total-raffinaderij in Antwerpse haven

 ©  Belga

Voor de correctionele rechtbank van Antwerpen is vrijdag het proces gestart over een dodelijk arbeidsongeval bij de Total-raffinaderij in de Antwerpse haven. Twee arbeiders kwamen daar in 2013 bij een ontploffing om het leven. Vijf bedrijven, waaronder Total, staan terecht voor onopzettelijke slagen en verwondingen met de dood tot gevolg en voor inbreuken op de welzijnswetgeving. De arbeidsauditeur vorderde voor elk van de bedrijven 60.000 euro boete.

wverBron: BELGA

German Duran Pacheco (30) en William van Robbroeck (29), twee werknemers van de firma Team Industrial Services Belgium, werden op 19 november 2013 naar de Total-raffinaderij gestuurd om een herstelling uit te voeren aan een lekdichtingsklem die rond een klep stond. De arbeiders reden zonder begeleiding naar de klep die ze dachten te moeten herstellen, maar later bleek dat het de verkeerde was. De klep ontplofte en beide mannen lieten het leven. 

LEES OOK. Guido streed 9 jaar om Total-ramp waarbij zoon stierf voor rechtbank te krijgen, nu start eindelijk proces: “Ik doe vaak geen oog dicht” (+)

“Ze waren niet op de hoogte van de gevaren, want er werd door Team Industrial Services Belgium geen risicoanalyse uitgevoerd”, zei meester Jo Dereymaker, namens de nabestaanden. “Hun werkgever had bovendien een rekenfout gemaakt met betrekking tot de klem, wat als basisoorzaak voor de ontploffing werd weerhouden. Total had hen dan weer niet naar de lekkende klep begeleid, waardoor de slachtoffers in dat doolhof van leidingen, kleppen en klemmen zelf op zoek moesten gaan. Ze hadden bovendien het werkorder, waar het klemnummer op stond, niet meegekregen.”

Maar niet enkel Total en Team Industrial Services hebben volgens de burgerlijke partijen en de arbeidsauditeur fouten gemaakt. Uit het onderzoek bleek dat de ontplofte klep een constructiefout had, waardoor ook de fabrikant mee terecht staat, net zoals de installateur en de firma die instond voor de kwaliteitscontrole, want zij hadden de fout niet opgemerkt.

De arbeidsauditeur vorderde voor elk bedrijf 60.000 euro boete.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten