Ashleigh Moolman-Pasio gunt wereldkampioene Annemiek Van Vleuten geen verjaardagscadeau en pakt de dubbel in Romandië

 ©  RR

De Zuid-Afrikaanse Ashleigh Moolman-Pasio (Team SD Worx) heeft zaterdag een dubbelslag geboekt in de koninginnenetappe van de Ronde van Romandië voor vrouwen (WorldTour). Bovenop Thyon 2000 won Moolman-Pasio voor de jarige Annemiek van Vleuten en veroverde ze zo ook de leiderstrui.

Jens JacobsBron: BELGA

Op haar veertigste verjaardag was de Nederlandse wereldkampioene Annemiek van Vleuten de grote favoriete om de tweede en lastigste rit van deze eerste editie van de vrouwenronde van Romandië te winnen.

Op de slotklim van Thyon 2000, die de rensters meer dan tweeduizend meter boven zeeniveau voerde, bleek niet Van Vleuten, maar Ashley Moolman-Pasio over de beste benen te beschikken. Demi Vollering, die in de Tour de France Femmes nog Van Vleuten het vuur aan de schenen legde moest al vroeg passen.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

De 36-jarige Zuid-Afrikaanse renster reed in de laatste drie kilometer van Van Vleuten weg, en klom nadien solo naar één van de mooiste zeges uit haar lange carrière. Aan de streep had Moolman-Pasio 26 seconden voorsprong op Van Vleuten, en 43 op het nummer 3, de Italiaanse Elisa Longo Borghini. De Nederlandse veldrijdster Yara Kastelijn werd achtste voor haar Belgische team Plantur-Pura.

Moolman-Pasio, die volgend jaar de transfer maakt naar het AG Insurance - NXTG Team van Jolien D’hoore, neemt ook de leiderstrui over van de Cubaanse Arlenis Sierra, een ploeggenote van Van Vleuten. De eerste editie van de Ronde van Romandië voor vrouwen eindigt zondag met een etappe van 147 kilometer tussen Fribourg en Genève.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Aangeboden door onze partners