Aleksander Ceferin gaat voor een derde termijn als UEFA-voorzitter

 ©  EPA-EFE

De Sloveen Aleksander Ceferin, voorzitter van de UEFA sinds september 2016, wil volgend jaar voor een derde ambtsperiode van vier jaar gaan. Dat maakte hij zaterdag in Frankfurt bekend aan de vooravond van de loting voor de kwalificaties voor het EK voetbal van 2024. Het electoraal congres van de UEFA gaat op 5 mei 2023 door in Lissabon.

Bron: BELGA

Ceferin, die van 2011 tot 2016 voorzitter was van de Sloveense voetbalbond, toonde zich de voorbije jaren als een voorzitter die krachtig durft optreden. Zo verzette hij zich meteen tegen het plan van zijn FIFA-tegenhanger Gianni Infantino, die even opperde het WK voetbal om de twee jaar te laten doorgaan.

De 55-jarige Ceferin kwam in het voorjaar van 2021 ook op tegen het megalomane Super League-project. Twaalf Europese topclubs wilden met hun nieuwe competitie de Champions League van het toneel werpen. Ceferin kon, mede dankzij de grote woede in supporterskringen en de dreiging van politieke actie tegen project, snel het gevaar doen wijken. 

Ceferin zette ook zijn schouders onder de hervorming van het Financial Fair Play-systeem. Die kwam er afgelopen voorjaar en introduceerde een plafond voor uitgaven aan lonen, transfersommen en commissies voor makelaars. De effectiviteit van die maatregelen zal op lange termijn moeten worden afgemeten.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten