Jennifer Lawrence kende een dip na ‘Hunger games’-films: “Het voelde alsof ik een product was”

Jennifer Lawrence brengt binnenkort een nieuwe film uit, maar eventjes zag ze een carrière als actrice niet meer zitten. ©  Vianney Le Caer/Invision/AP

Vorig jaar gooide ze hoge ogen met de Netflixfilm ‘Don’t look up’, binnenkort is te zien in het psychologische drama ‘Causeway’. Jennifer Lawrence (32) zit niet om werk verlegen, al was er een tijd waarin ze minder op het scherm te zien was. Bewust, vertelt ze nu in een interview. Na het grote succes van de ‘Hunger games’-films had ze het gevoel dat ze haar eigen carrière niet in handen had.

Wout Desmytere

De eerste Hunger games kwam uit in 2012, een jaar later won ze haar eerste - en tot nu toe enige - Oscar voor Silver linings playbook. “ Het succes legde een enorme druk op de toen 23-jarige Lawrence. “Ik had het gevoel dat ik een product was”, zegt ze nu op het London Film Festival. “De jaren daarop verloor ik de controle over mijn carrière. Al mijn beslissingen moesten overlegd worden met een grote groep.”

In 2019 besloot de actrice een korte pauze te nemen. “Ik ben zo blij dat ik dat gedaan heb”, vertelt ze. “Sindsdien heb ik een aantal grote veranderingen aangebracht. Nu voelt mijn werk opnieuw erg persoonlijk aan.” Haar nieuwe film Causeway, over een soldate die getraumatiseerd terugkeert uit Afghanistan, verschijnt volgende maand op de streamingdienst Apple TV+. Het wordt de eerste film die ze ook zelf produceert.

Aangeboden door onze partners