Eindwinst voor Ashleigh Moolman-Pasio komt niet meer in gevaar in Romandië, slotrit is prooi voor Marta Lach

 ©  AP

De Zuid-Afrikaanse Ashleigh Moolman-Pasio (Team SD Worx) heeft zich zondag verzekerd van de eindzege in de Ronde van Romandië voor vrouwen, een driedaagse voor de WorldTour. De slotrit werd in een groepssprint gewonnen door de Poolse Marta Lach (Ceratizit-WNT Pro Cycling).

Jens JacobsBron: BELGA

De eerste editie van de Ronde van Romandië voor vrouwen werd afgesloten met een etappe van 147 kilometer van Fribourg naar Genève waarin vooral de sprintsters kans leken te maken. Een vroege vlucht van de Nederlandse Quinty Ton en de Nieuw-Zeelandse Ella Harris bleef toch tot diep in de finale voorop, maar het achtervolgende werk van onder meer wereldkampioene Annemiek van Vleuten kostte het duo twee kilometer voor de finish de kop.

In de sprint van een uitgedund peloton in de straten van Genève haalde de 25-jarige Marta Lach het uiteindelijk met minieme voorsprong voor de Russische Tamara Dronova. Het is de eerste keer in haar carrière dat de voormalige Poolse kampioene erin slaagt te winnen op WorldTour-niveau. De Cubaanse Arlenis Sierra, winnares van de openingsetappe, werd derde. Marthe Truyen (Plantur-Pura) was de beste Belgische op de tiende plaats.

De eindzege voor de Zuid-Afrikaanse Ashleigh Moolman-Pasio, die zaterdag de macht had gegrepen in de koninginnenetappe naar Thyon 2000, kwam niet meer in gevaar. In het eindklassement heeft ze respectievelijk 0:30 en 0:49 voorsprong op de nummers 2 en 3, de Nederlandse Van Vleuten en de Italiaanse Elisa Longo Borghini.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten