“Geen plaats voor compromis” op het vlak van democratie, stelt Taiwan

De Taiwanese presidente Tsai Ing-wen heeft China maandag, ter gelegenheid van de Taiwanese nationale feestdag, gewaarschuwd dat het niet bereid is tot het maken van compromissen op het vlak van democratie. “De grootste consensus onder het Taiwanese volk en van onze verschillende politieke partijen is dat we onze nationale soevereiniteit en onze vrije en democratische manier van leven moeten verdedigen”, verklaarde Ing-wen. “Op dat vlak, laten we geen ruimte voor compromissen.”

Bron: BELGA

Een gewapende confrontatie tussen Peking en Taipei is “geen optie”, zei Tsai. Ze voegde eraan toe dat Taiwan zijn nationale defensiecapaciteit versterkt en dat het eiland “de verantwoordelijkheid op zich zal nemen voor zijn eigen zelfverdediging”.

Tijdens haar toespraak op de nationale feestdag trok de presidente een parallel met de Russische invasie van Oekraïne. Ze vergeleek dat conflict met het Chinese voornemen om ooit de controle over Taiwan te heroveren. “We kunnen de risico’s die deze militaire expansies inhouden voor de vrije en democratische wereldorde absoluut niet negeren. Deze ontwikkelingen zijn onlosmakelijk verbonden met Taiwan”, stelde Tsai Ing-wen.

De 23 miljoen inwoners van Taiwan gaan gebukt onder een constante dreiging van een Chinese inval. Taiwan beschouwt zichzelf als onafhankelijk. China is echter van mening dat Taiwan een afvallige provincie is die tot het Chinese grondgebied behoort en die het, indien nodig ook met machtsvertoon, terug tot de orde mag roepen.

LEES OOK. VUB-professor Jonathan Holslag luidt alarmbel in rapport voor EU: “Voor China is elk schip een oorlogsschip”

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten