Waarom Niels Destadsbader en Dieter Coppens gaan strippen voor Kom Op Tegen Kanker: “Onze vaders hebben allebei de ziekte gehad”

 ©  © VRT

Niels Destadsbader (34) en Dieter Coppens (44) volledig uit de kleren, in primetime op tv. Qua aandachtstrekker kan het tellen. Beide tv-gezichten willen dan ook zo veel mogelijk kijkers lokken om een taboe te doorbreken: het stilzwijgen rond prostaat- en teelbalkanker. “We hebben allebei een papa die ertegen gevochten heeft.”

In de zomer ging het nieuws al rond. In een nieuw Eén-programma zouden Niels Destadsbader en Dieter Coppens zich laten opleiden tot strippers. Doel: kanker bij mannen bespreekbaar maken. En dan specifiek prostaat- en teelbalkanker. Dat naakt gaan een ‘eyecatcher’ is, weet Coppens uit ervaring: in 2018 ging hij helemaal uit de kleren voor Iedereen tegen kanker, in ruil voor donaties.

LEES OOK. Niels Destadsbader gaat helemaal uit de kleren in nieuw Eén-programma

Wat ze precies gaan doen, maakt het duo nu duidelijk. Voor de driedelige Eén-reeks Alles in de strijd worden ze gedurende drie maanden opgeleid tot volleerde strippers, samen met zes andere mannen. Die zijn elk op hun manier geconfronteerd met de ziekte. Net als Destadsbader en Coppens: hun beide vaders kregen jaren geleden de diagnose prostaatkanker.

“Voor veel mannen is het nog steeds een taboe”, zegt Destadsbader. “Ze vinden het zwaar om zich te laten onderzoeken, laat staan om erover te praten met hun naasten. Dieter en ik hebben allebei een papa die in die situatie heeft gezeten. Als je er zo dichtbij hebt gestaan, besef je hoe belangrijk het is dat dit op tijd wordt aangepakt.”

(lees verder onder de foto)

Zelfs voor podiumbeest Niels Destadsbader is strippen voor een publiek een ander pak mouwen. Toch twijfelt hij niet. “Als wij ons blootgeven, dan durven andere mannen dat hopelijk ook.”  ©  DBA

10.000 diagnoses per jaar

De cijfers zijn niet min. Jaarlijks krijgen ongeveer 10.000 Belgische mannen te horen dat ze prostaatkanker hebben. En 350 krijgen de diagnose teelbalkanker. In Alles in de strijd komen patiënten en dokters aan het woord, met getuigenissen en tips om jezelf te onderzoeken.

“We hopen dat het programma drempels verlaagt en mannen aanmoedigt om over hun vragen en twijfels te praten met hun huisarts”, zegt Marc Michils, algemeen directeur van Kom Op Tegen Kanker. “Prostaatkanker is de meest voorkomende kanker bij mannen. Teelbalkanker komt dan weer vooral bij jonge mannen voor.”

“Onder mannen wordt er al eens graag over ‘hun spel’ gepraat, tenminste: als het gezond is”, zegt Dieter Coppens. “Maar als er daarbeneden iets schort, moeten we zonder schroom naar de dokter durven stappen. Op tijd een juiste diagnose stellen, kan een wereld van verschil maken. Dat heb ik al meermaals van dichtbij meegemaakt.” Ook Coppens’ echtgenote, moeder en schoonmoeder kregen al met kanker te maken.

(lees verder onder de foto)

Dieter Coppens kwam al meermaals in aanraking met kanker. Zijn vrouw, vader, moeder en schoonmoeder kregen ermee te maken. “Op tijd een juiste diagnose stellen, maakt een wereld van verschil.” ©  Kris Van Exel

Publiek toegelaten

Eind oktober staat voor Destadsbader, Coppens en co. de apotheose gepland: een stripact in het Kursaal Oostende. En ja, benadrukken ze, dat gebeurt helemaal naakt. Training krijgen ze van de internationaal gekende choreograaf Roy Julen, die werkte voor Diana Ross, Stromae en So you think you can dance. Behalve dansen staat vooral schaamte overwinnen centraal.

Voor de twee presentatoren vormt dat al geen probleem. “Als we één leven redden met onze act, dan is voor mij de missie geslaagd”, zegt Coppens. Destadsbader bekijkt het symbolisch: “Als wij ons blootgeven, dan durven andere mannen hopelijk hetzelfde bij een onderzoek. Dieter en ik hebben onze papa’s gelukkig nog. Maar er zijn genoeg voorbeelden van mannen die te lang hebben gewacht.”

De stripact in Oostende kan worden bijgewoond door een publiek. De opbrengst gaat integraal naar Kom Op Tegen Kanker, dat het geld gebruikt in projecten rond het vroeg opsporen van kanker. Tickets zijn vanaf dinsdagochtend te koop. Het programma Kom op tegen kanker, alles in de strijd is vanaf 20 oktober drie donderdagen op rij te zien op Eén en VRT Max.

 ©  VRT

(dvg)

Aangeboden door onze partners

Lees ook