Adil & Bilall gieten boek ‘Terroristenjager’ in tv-serie: “We tonen het menselijke verhaal achter de jacht op Salah Abdeslam”

 ©  Inge Kinnet

Adil El Arbi (34) en Bilall Fallah (36) laten er naar goede gewoonte geen gras over groeien. Hun film ‘Rebel’, over een Syriëstrijder, loopt pas in de zalen en daar ligt het volgende project al klaar. Opnieuw een verhaal over terreur en oorlog, want het regisseursduo verfilmt het boek ‘Terroristenjager’.

Geen film deze keer, wel een tv-reeks: samen met Unit 42-regisseur Mathieu Mortelmans, met wie ze ook Grond maakten voor Play4 en Netflix, gieten El Arbi en Fallah het boek in een thrillerserie. Terroristenjager - In het hart van de speciale eenheden schopte het vorig jaar tot bestseller en werd geschreven door journalist Annemie Bulté en ex-hoofdinspecteur Lionel D. van het Speciaal Interventie Eskadron (SIE).

Als lid van het eliteteam van de federale politie stond D. in de frontlinie toen de speciale eenheden in 2015 binnenvielen in een huis in Verviers, waar drie IS-terroristen een aanslag voorbereidden. Het leidde tot een vuurgevecht, amper een week na de dodelijke aanval op de redactie van Charlie Hebdo in Parijs. Het betekende het begin van een terreurgolf in Frankrijk en België, met onder meer de aanslagen in Brussel op 22 maart 2016.

LEES OOK. Voor het eerst prijken er twéé El Arbi’s op een filmaffiche: “Als ik met mijn broer praat, vergeet ik soms dat hij nog zo jong is” (+)

In 2017 stapte Lionel D. op bij de SIE en besloot hij met zijn boek te getuigen over zijn 15-jarige carrière, de jacht op Salah Abdeslam en de impact van de strijd tegen terreur op zijn privéleven. Ook bij de serie van El Arbi, Fallah en Mortelmans is de gewezen hoofdinspecteur betrokken.

(lees verder onder de foto)

Bilall Fallah (links) en Adil El Arbi brachten nog maar pas hun film ‘Rebel’ uit. Ook met de tv-serie ‘Terroristenjager’ kiezen ze terreur als thema. ©  BELGA

Brandend actueel

De serie moet “rauw, realistisch en spannend” worden, klinkt het. “Tijdens onze samenwerking met Mathieu Mortelmans voor Grond was het al duidelijk dat we een passie hadden om Terroristenjager te verfilmen”, zeggen El Arbi en Fallah. “Het boek geeft inzicht in de strijd tegen terrorisme vanuit het standpunt van het interventieteam. Iets wat ons al jaren intrigeert. Samen met Lionel D. willen we een menselijke kijk geven op de levens van onze speciale eenheden, de gebeurtenissen in Verviers en de jacht op de Salah Abdelsam.”

LEES OOK. Topregisseur Oliver Stone uiterst lovend voor nieuwe film ‘Rebel’ van Adil en Bilall: “Dromen komen uit”

Volgens productiehuis Versus is het thema bovendien brandend actueel, gezien het terreurproces dat in november van start gaat. Het script wordt meegeschreven door Kevin Meul (Rebel), Benjamin Sprengers (Beau séjour, De Patrick) en Domenico La Porta. De opnames zijn gepland voor 2024.

LEES OOK. RECENSIE. ‘Rebel’ van Adil El Arbi en Bilall Fallah: de beste film van onze ‘bad boys’, met tonnen passie en lef **** (+)

(vlnr.) Mathieu Mortelmans, Lionel D., Adil El Arbi en Bilall Fallah.  ©  Maurine Toussaint

(dvg)

Aangeboden door onze partners

Lees ook