Afzakkertjes in Azië: voor heel wat toppers is het wielerseizoen nog niet afgelopen

Archiefbeeld uit de Ronde van Langkawi  ©  AFP

Na Parijs – Tours en de Ronde van Lombardije is de koerskalender wat Europa betreft veruit afgevinkt. Het peloton kan in winterslaap. Alleen voor zij die niet opkijken tegen een lange vliegreis kan er in Azië nog gekoerst worden. In Maleisië en Japan staan de twee laatste wedstrijden van de UCI ProSeries op het programma en ASO brengt op zijn manier een snuifje Tour de France naar Singapore en Japan. We lijsten de exotische afzakkertjes van het wielerseizoen even op.

Stijn Joris

De Ronde van Langkawi (2.Pro)

Wanneer: 11 tot en met 18 oktober

Belangrijkste deelnemers: G. Bennett, Molano, I. Izagirre, T. De Gendt, Moniquet, Carthy, Moscon

Vluchttijd vanuit Brussel: 12u48

Vandaag gaat in Maleisië de Ronde van Langkawi van start. Tot en met volgende week dinsdag staan er acht ritten op het programma. Zes veelal vlakke etappes en twee aankomsten bergop. De streep ligt bij de derde etappe op een col van meer dan 1.600 meter hoogte. De voorlaatste rit komt aan op een top van ongeveer de helft van die hoogte. Een roemrijk verleden heeft de Ronde van Langkawi niet. De meeste spraakmakende namen op de erelijst zijn Reinardt Janse Van Rensburg (2016) en Ryan Gibbons (2017). Zij staan overigens allebei ook deze keer aan de start. Thomas De Gendt werd ook in laatste instantie door Lotto-Soudal uitgestuurd. Als hij de Ronde van Langkawi uitrijdt, brengt hij zijn totaal op 97 koersdagen voor 2022. Geen enkele renner doet beter.

Thomas De Gendt ©  Sirotti / Icon Sport

Japan Cup (1.Pro)

Wanneer:16 oktober

Belangrijkste deelnemers: Ciccone, Theuns, Powless, Uran, Fuglsang, Woods, Martin, Wellens

Vluchttijd vanuit Brussel: 11u28

Deze wedstrijd is al aan haar 29ste editie toe, maar vooralsnog maken er slechts zes World Tour-teams de oversteek. De laatste keer dat er in Utsonomiya nog gekoerst werd, is intussen drie jaar geleden. Het coronavirus dwarsboomde de laatste twee edities. In 2019 boekte Bauke Mollema er zijn tweede overwinning nadat hij ook in 2015 al eens won in Japan. Het is een criterium van 13 rondes, samen goed voor 144 km en daarbij moet dertien keer de Mount Kogashiyama overwonnen worden, een col van 5 km aan een gemiddeld stijgingspercentage van 3,4 procent, een veredelde loper.

Jakob Fuglsang ©  Sirotti / Icon Sport

Singapore Criterium (30/10)

Wanneer: 30 oktober

Belangrijkste deelnemers: Vingegaard, Nibali, Valverde, Cavendish, Froome, Mas, Philipsen

Vluchttijd vanuit Brussel: 13u11

Het Singapore Criterium is de afsluiter van een fietsfestival op de Aziatische eilandstaat. 32 renners uit 8 gerenommeerde teams nemen het er tegen mekaar op een afgesloten circuit van 3,1 km dat langs trekpleisters van Singapore loopt. Een prestigieus event waar Tourorganisater ASO een select groepje renners voor uitkiest. Een gecamoufleerde promotiestunt voor het wielrennen in Singapore met andere woorden, al vallen er voor de renners ongetwijfeld interessante startgelden op te strijken.

Jonas Vingegaard ©  AFP

Saitama Criterium (6/11)

Wanneer: 6 november

Belangrijkste deelnemers: Nibali, Thomas, Valverde, Cavendish, Philipsen, Houle, Mas, Sheffield

Vluchttijd vanuit Brussel: 11u44

Na Singapore vliegt de rijdende wielerpromotiecaravaan van ASO verder naar Japan. Voor een extra criterium in Saitama, vlakbij Tokio. Daar leggen dezelfde 32 renners 17 rondjes op een stadsparcours van 3,5 km af. Voor Valverde en Nibali wordt het hun allerlaatste afspraak. Jasper Philipsen is de enige Belg die is ‘uitgenodigd’. Voor hem is het een leuk alternatief voor zijn vakantie. “Ik ga er natuurlijk naartoe om te koersen, maar we zijn in totaal twaalf dagen in Azië, dus tussendoor moet er wel wat tijd zijn om te ontspannen. Ik ben er nog nooit geweest dus ik ga er zeker ook wel wat van proberen te genieten”, zegt de dubbele Tourritwinnaar.

Aangeboden door onze partners