Nederlandse koning Willem-Alexander vliegt zelf naar Zweden voor staatsbezoek

 ©  ANP

Onze koning Filip had tot voor hij koning werd een eigen helikopter maar komt de jongste jaren niet meer aan zelf vliegen toe. Het Nederlandse staatshoofd Willem-Alexander vliegt wel nog. Hij zat vandaag, dinsdag, zelfs als copiloot in de cockpit van het Nederlandse toestel dat het koningspaar naar Zweden bracht voor een staatsbezoek.

tg

Al vanuit de cockpit zwaaide koning Willem-Alexander naar de Zweedse delegatie die hen op de tarmac stond op te wachten.

Dat hij zelf als copiloot in de cockpit zat is niet zo uitzonderlijk, klinkt het. Zo bracht hij vorig jaar ook al Feynoordsupporters naar Praag.

Volgens de voorlichtingsdienst van het paleis heeft Willem-Alexander al sinds 2001 een Airline Transport Pilot License (ATPL). Om zijn vlieguren bij te houden vliegt hij soms als copiloot met KLM of met het regeringsvliegtuig. Altijd onder het gezag van een beroepspiloot.

Op het vliegveld Arlanda werd het koninklijk paar welkom geheten door de Zweedse kroonprinses Victoria. Daarna vertrok het gezelschap naar de koninklijke stallen, waar koning Carl XVI Gustaf met zijn vrouw koningin Silvia het paar welkom heette. Na een koetsrit naar het koninklijk paleis volgde de officiële welkomstceremonie, met het inspecteren van de erewacht.

Vanavond wacht een staatsbanket, waar Willem-Alexander en gastheer Carl Gustaf een toespraak zullen houden.

Onze koning Filip had een eigen helikopter ©  Belga

Donderdag vliegt het paar naar Göteborg, de tweede stad van het land. Willem-Alexander en Máxima ontmoeten er wetenschappers en bedrijven die samen met de overheid werken aan de ontwikkeling van duurzame steden, duurzame mobiliteit en aan digitalisering.

Nadien vliegt Willem-Alexander weer als copiloot terug naar Nederland.

Aangeboden door onze partners