KU Leuven houdt stand, Aziatische universiteiten winnen terrein op World University Rankings
© BELGA
Vooraanstaande universiteiten in Europa verliezen terrein op de World University Rankings nu de concurrentie uit Azië toeneemt. Dat kondigt het Britse magazine voor hoger onderwijs Times Higher Education (THE) woensdag aan. De hoogste universiteit van België op de lijst, de KU Leuven, behoudt haar positie op de 42ste plaats. In totaal staan vier Belgische universiteiten in de top 200.
Topuniversiteiten in Frankrijk, Nederland, Zweden, Finland, Noorwegen en Ierland zijn gezakt op de ranglijst. Frankrijk, Zwitserland en Duitsland hebben echter allemaal universiteiten die tot de top 100 van de wereld horen. Universiteiten in Midden- en Oost-Europa scoren dan weer beter dan de voorbije jaren. Zo halen instellingen uit Hongarije en Estland de top 250. Polen prijkt dan weer op de ranglijst met negen nieuwkomers.
De concurrentie uit Azië neemt toe. Zo is het totale aantal gerangschikte universiteiten uit Azië (669) nu groter dan dat van Europa (639 universiteiten). Europa heeft nog steeds een veel hogere gemiddelde score dan Azië, maar helemaal bovenaan de ranglijst zijn de Aziatische universiteiten aan een opmars bezig. Zo staan drie Aziatische universiteiten in de top 20 (twee Chinese en een uit Singapore) en slechts een Europese (ETH Zürich) op de 11e plaats.
“Europa is natuurlijk een bloeiend centrum van hoger onderwijs en onderzoek van wereldklasse, maar er heeft een belangrijke verschuiving plaatsgevonden in het machtsevenwicht in de kenniseconomie, waarbij de Aziatische universiteiten nu groter zijn dan de Europese”, verklaart Phil Baty van Times Higher Education. “Universiteiten moeten heel erg hun best doen om stand te blijven houden in de ranking. Wie terrein verliest, loopt het risico in een vicieuze cirkel terecht te komen en geleidelijk de toegang tot mondiaal talent en partnerschappen te verliezen.”
Belgische universiteiten
De KU Leuven blijft net als vorig jaar op de 42ste plaats staan. De UGent zakt enkele plaatsen, van plaats 96 vorig jaar naar 107 dit jaar. De Universiteit Antwerpen stijgt dan weer, van plaats 143 naar 131. UCLouvain moet plaatsen inboeten, van 158 naar 170.
De University of Oxford (Verenigd Koninkrijk) staat voor het zevende jaar op rij op nummer één. Harvard University en de University of Cambridge vervolledigen de top drie. De Verenigde Staten (zeven universiteiten) en het Verenigd Koninkrijk (drie universiteiten) domineren de top tien.
Onderwijs en onderzoek
De volgorde in de THE-ranglijst is gebaseerd op parameters in vier domeinen: onderwijs, onderzoek, internationalisering en valorisatie. Onderwijs en onderzoek bepalen samen het leeuwendeel van de score. De THE-ranglijst wordt doorgaans als de meest volledige beschouwd, omdat de rangschikking van universiteiten gebaseerd is op een brede set van dertien parameters.
Lees ook
UGent moet stevig besparen, nota met concrete voorstellen gelekt: geen studentenpasje meer, sportdag geschrapt
Universiteiten clashen met Weyts over Engelstalige masters: “In Vlaanderen hebben we het plafond bereikt”
Vlaamse regering weigert aanvragen van universiteiten voor anderstalige opleidingen
Afghaanse jongens keren terug naar de universiteiten, meisjes blijven thuis
Video
Hoofdpunten
Weerman Frank Deboosere (64) over zijn pensioen: “Ik heb een paar interessante voorstellen gekregen”
Overal waar hippe mensen zijn, krioelt het van de labradoodles: waarom zijn ze zo populair?
Ultranationalistisch, moeder van 23 kinderen én gezocht door Den Haag: wie is Maria Lvova-Belova?
Karen Damen dacht lang na over tweede kind: “Maar ik was tot een paar jaar geleden nog aan het bekomen van het eerste”
Comité P vraagt pestdossier op bij Politie Haacht
Beste van Plus
Jongetje (7) stelt mishandelde hond gerust in aandoenlijke video: “Je vorige eigenaar was niet lief, maar hier ben je veilig”
Ex-Miss België Chayenne Van Aarle weer single
Blac Chyna probeert haar extreme plastische chirurgie terug te draaien en doekt OnlyFans-account op nu ze “God gevonden heeft”
Huizen balanceren op rand van afgrond nadat klif afbrokkelt door hevige regenval: “Het was beangstigend”