Kunstroof in modeland: Jean Paul Gaultier wordt aangeklaagd door museum

 ©  ISOPIX

Er zijn grenzen aan creatieve vrijheid. Hoewel de modewereld soms veel weg lijkt te hebben van een grote speeltuin voor volwassenen, moeten ook modeontwerpers aan enkele regels beantwoorden. Modehuis Jean Paul Gaultier zal dat wellicht niet snel meer vergeten.

Camille Van Puymbroeck

Modefans herinneren zich wellicht nog de collectie van Jean Paul Gaultier die eerder dit jaar verscheen. Die hernam verscheidene beroemde kunstwerken, waaronder De Schepping van Adam door Michelangelo en De Geboorte van Venus door Botticelli. Interessant, zeker voor kunstliefhebbers, maar nu dreigen er gerechtelijke gevolgen voor het modehuis.

LEES OOK:

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

De Geboorte van Venus is namelijk in het bezit van het Florentijnse museum Gallerie degli Uffizi. Jean Paul Gaultier had daarom toestemming van het museum moeten vragen vooraleer de ontwerpers het beroemde schilderij mochten gebruiken in de kledingontwerpen, maar dat gebeurde niet. Het museum geeft aan al in april een brief gestuurd te hebben naar het modehuis met de vraag om de collectie uit de verkoop te halen. Omdat een antwoord daarop uitbleef, neemt het museum nu gerechtelijke stappen. Naast de terugeising van de kledingstukken wordt ook gevraagd om een schadevergoeding.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten