Europese Commissie wil Bosnië en Herzegovina kandidaat-lidmaatschap EU toekennen

 ©  REUTERS

Als het van de Europese Commissie afhangt, krijgt Bosnië en Herzegovina de status van kandidaat-lidstaat van de Europese Unie toegekend. Dat schrijft ze woensdag in haar jaarlijkse uitbreidingspakket, waarin ze de vooruitgang onderzoekt die de landen van de Westelijke Balkan en Turkije hebben geboekt in het kader van hun aanvraag tot lidmaatschap. De Raad, waarin de EU-landen vertegenwoordigd zijn, moet de knoop doorhakken.

wverBron: BELGA

De Commissie stelt wel een aantal voorwaarden aan het toekennen van kandidaat-lidmaatschap aan Sarajevo. Ze wil dat het Balkanland hervormingen doorvoert op het vlak van democratie, het functioneren van de overheidsinstellingen, de rechtsstaat, de strijd tegen corruptie en georganiseerde misdaad, mediavrijheid en migratiebeheer.

Als de lidstaten de aanbeveling van de Commissie volgen, wordt Bosnië en Herzegovina de achtste kandidaat-lidstaat. Momenteel zitten ook al Montenegro, Servië, Turkije, Noord-Macedonië, Albanië, Oekraïne en Moldavië in de wachtkamer. Die twee laatste landen kregen nog maar in juni de status toegekend door de Europese staatshoofden en regeringsleiders.

Wat betreft Turkije, waarmee de toetredingsonderhandelingen al een hele tijd in de diepvries zitten, zegt de Commissie dat het land “de negatieve trend op het vlak van democratie, rechtsstaat en fundamentele rechten dringend moet ombuigen”. Ze ziet geen reden om de gesprekken weer op te pikken.

Behalve Bosnië en Herzegovina heeft ook nog Georgië kandidaat-lidmaatschap van de EU aangevraagd. Maar over dat land doet de Commissie geen aanbeveling.

Aangeboden door onze partners