Marc Van Ranst krijgt eredoctoraten van universiteiten van Amsterdam en Leiden voor “moed om zich tegen coronasceptici uit te spreken”

Viroloog Marc Van Ranst (KU Leuven) wordt gehuldigd met een eredoctoraat van zowel de Vrije Universiteit Amsterdam als de Universiteit van Leiden. Dat hebben beide universiteiten woensdag bekendgemaakt. De uitreiking van de VU Amsterdam vindt plaats op 17 november, die van Leiden op 8 februari volgend jaar.

wverBron: BELGA

Van Ranst reageert bijzonder dankbaar op de twee erkenningen. “Ik ben heel erg vereerd. Een eredoctoraat is een zeldzame bekroning voor een wetenschapper. Ik draag deze prijs volledig op aan mijn collega’s, medewerkers en andere virologen en epidemiologen, die hebben standgehouden tijdens de coronacrisis. Zonder hen zou ik deze erkenning niet ontvangen hebben.”

De viroloog wordt geëerd wegens zijn werk, adviezen en communicatie gedurende de coronapandemie en andere epidemieën. “Naast zijn wetenschappelijk werk, is Marc Van Ranst een onvermoeibaar communicator. Standvastig liet hij de stem van de ratio weerklinken”, zegt de Universiteit Leiden.

Coronasceptici

“Met dit eredoctoraat willen wij de belangrijke rol die Marc van Ranst binnen de wetenschapscommunicatie heeft vervuld, benadrukken. Net als zijn volhardendheid en moed om zich als wetenschapper tegen coronasceptici uit te spreken”, is te horen bij de Vrije Universiteit Amsterdam. 

Voor de Universiteit Leiden wordt het eredoctoraat voorgedragen vanuit de faculteiten Geneeskunde, Sociale Wetenschappen en Governance and Global Affairs. Voor de Vrije Universiteit Amsterdam komt de voordracht uit de faculteit Geneeskunde. De Universiteit Leiden overhandigt op 8 februari ook een eredoctoraat aan de Duitse arabist Beatrice Gründler.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten