Bond Beter Leefmilieu bekritiseert “opblazen” van onderhandelingen over PFAS: “Houding van minister Peeters en bouwheer Oosterweel is stuitend”

 ©  Jan Van der Perre

De Bond Beter Leefmilieu (BBL), die tot nu toe mee aan tafel zat rond de aanpak van de PFAS-crisis in Zwijndrecht en omgeving, reageert teleurgesteld op de communicatie van Oosterweelbouwheer Lantis en Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters (Open VLD) eerder op de dag. “Ze blazen de onderhandelingen op”, vindt BBL.

wverBron: BELGA

De milieuorganisatie pikt het naar eigen zeggen niet dat Lantis en Peeters de boodschap geven dat de aanpak op de Oosterweelwerf geen problemen geeft. “Deze houding is stuitend”, zegt Benjamin Clarysse van Bond Beter Leefmilieu. “Voor ons blijven spijkerharde garanties op een grondig saneringstraject cruciaal. Met een duidelijke tijdlijn, heldere afbakening en afstemming van de taken tussen 3M, Lantis, OVAM en de Grondbank. Grondwerken en sanering zijn één en ondeelbaar. En die garanties ontbreken tot op heden.”

LEES OOK. “Laten we de rechtbank inruilen voor de werkbank”: Oosterweelbouwheer Lantis vraagt om juridische procedures in PFAS-affaire te staken

De BBL meent ook dat heel wat bezwaren van de Raad van State, die eerder de grondwerken op de Oosterweelwerf liet stilleggen, nog steeds onbeantwoord blijven. Verder heeft de milieuorganisatie het over “een totaal gebrek aan respect” als er een Vlaams nooddecreet zou komen om de wetgeving “aan te passen à la tête du client”.

“Waar de Vlaamse regering initieel tot een maatschappelijk gedragen oplossing wou komen, kiezen kabinet-Peeters en Lantis er blijkbaar liever voor om er met de bulldozer door te razen”, klinkt het. “De voorbije maanden zijn nochtans heel wat constructieve oplossingen aangereikt door alle onderhandelende partijen. Deze inbreng leggen Lantis en Peeters nu naast zich neer.”

Groen: “Oosterweelwerken hervatten zonder sanering onbespreekbaar”

“Dit is vompleet onverantwoord”, zegt ook Vlaams parlementslid Mieke Schauvliege (Groen), lid van de PFAS-onderzoekscommissie. “In plaats van de regels te verstrengen, om de gezondheid van mens en omgeving te garanderen, wil Lantis ze versoepelen. Dat is de wereld op z’n kop. Het kan toch niet dat de wetgeving wordt aangepast in functie van bepaalde werken.”

“Een onderhandelde oplossing is verder weg dan ooit. Deze demarche hypothekeert elk verder overleg met de milieu- en burgerbewegingen. Ik herhaal onze eis: er moet een saneringsplan op tafel liggen voordat de werken hervat worden. Doorgaan zonder perspectief op sanering kan niet”, besluit Schauvliege.

Aangeraden
Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten

Meest gelezen uit de buurt