Frankrijk belooft luchtafweersystemen aan Oekraïne

 ©  REUTERS

Frankrijk zal luchtafweersystemen leveren aan Oekraïne. President Emmanuel Macron zei dat woensdag tijdens een tv-interview. Hij haalde daarbij de raketaanvallen aan die Rusland deze week uitvoerde, waarbij tal van Oekraïense steden het doelwit waren. Die aanvallen waren volgens Macron enkel bedoeld om het “Oekraïense verzet te breken”.

wver

“We zullen radars, systemen en raketten leveren om hen tegen dergelijke aanvallen te beschermen”, aldus Macron, die ook zei dat er wordt onderhandeld over de levering van nog eens zes zogenoemde CAESAR-houwitsers.

De Franse president riep zijn Russische collega Vladimir Poetin op terug naar de onderhandelingstafel te keren om over vrede in Oekraïne te praten. “Allereerst moet Poetin deze oorlog stoppen, de territoriale integriteit van Oekraïne respecteren en terugkeren aan de onderhandelingstafel”, zei Macron, die een “wereldoorlog” wil voorkomen.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Na de Russische aanvallen telefoneerde Macron die maandag nog met de Oekraïense president Volodimir Zelenski en zei hij uiterst bezorgd te zijn en meer wapens te willen leveren.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten