MOMO verovert de harten in Mater: “Sociale cohesie in Vlaamse Ardennen versterken”

Het project MOMO wordt na anderhalf jaar brainstormen met de inwoners van Mater uitgetest. © pdv

Oudenaarde/Mater -

Een multifunctioneel mobiel en modulair blokkenontwerp dat buren wil verenigen. Dat is ‘MOMO’, een nieuw project dat na anderhalf jaar brainstormen met de inwoners van Mater is uitgetest. “De eerste reacties zijn alvast zeer positief”, zegt schepen van Sociale Zaken Mathieu Mas (CD&V).

Paul Darragas

Drie jaar geleden bundelde het Lokaal Dienstencentrum De Vesting in Oudenaarde de krachten met het sociaal innovatiebureau iDROPS en studenten ‘Design for impact’ van de Luca Hogeschool. Ook gemeenten Herzele en Oosterzele (Ankerwijk) stapten mee in een project, dat een laagdrempelige manier wou vinden om mensen lokaal samen te brengen.

“Na onderzoek en brainstormvergaderingen met de inwoners van Mater ontwikkelden de studenten ‘MOMO’, wat staat voor ‘Mobiel en Modulair’. Je hoort er ook een beetje ‘mama’ in. ‘MOMO’ wil dan ook zorg dragen voor de buurtbewoners”, vertellen de Oudenaardse schepen Mathieu Mas en Jens Depelchin van iDROPS.

Veertig blokken

‘MOMO’ bestaat uit veertig blokken in trapeziumvorm. Schepen Mathieu Mas: “Met felle kleuren, een fris design en talloze mogelijkheden wil ‘MOMO’ helpen om gevoelens van eenzaamheid en depressie tegen te gaan.“

“Met dit project willen we de sociale cohesie in de Vlaamse Ardennen versterken. Mensen bij elkaar brengen, overheden met burgers linken, meer cultuur in de buurt, kinderen aanmoedigen om te spelen of samen werken rond een thema. Met ‘MOMO’ kan het allemaal”, aldus Mas.

Het prototype zal de komende maanden verder getest en op punt gesteld worden. Eind volgend jaar loopt het project af en zal elke deelnemende gemeente een eigen set ontvangen die ontleend kan worden door inwoners. ‘MOMO’ wordt financieel ondersteund door Europa, Vlaanderen en de provincie Oost-Vlaanderen in het kader van het subsidiëringsprogramma Leader.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten