Opstand in gevangenis Vorst: politie bereidt interventie voor nadat gedetineerden vernielingen aanbrengen

Tientallen gedetineerden zijn nog niet teruggekeerd naar hun cel nadat donderdagavond een opstand was uitgebroken in de gevangenis van Vorst. Het personeel heeft zich teruggetrokken uit de vleugel. Volgens onze informatie zou de politie een interventie voorbereiden om alle gedetineerden op te sluiten in de cel.

mtm, phu, yb, ds, wver

Achteraan een gevangenisvleugel is de tralies los, waardoor ze op het dak kunnen kruipen, maar vrijdagochtend zouden alle gevangen zich in het gebouw bevinden. Er zouden geen gewonden zijn gevallen, wel is er materiële schade.

De opstand is donderdag omstreeks 21.00 uur uitgebroken na moeilijk verlopen overleg met de nieuwe directeur van Haren, de plek waar de gevangenen van Vorst en Sint-Gillis op termijn in principe naar getransfereerd worden. De gedetineerden vragen al weken om meer uitleg over hoe die verhuizing precies zal verlopen en waar ze precies zullen terechtkomen. Ze hekelen het gebrek aan informatie en namen geen voldoening met de uitleg van Haren-directeur Jurgen Van Poucke.

Na het overleg is muiterij ontstaan. Op meerdere vleugels was het donderdagavond bijzonder onrustig. Er werd met van alles gegooid en sommige gedetineerden brachten ook vernielingen aan. Een vijftigtal van hen weigerden ook om na de wandeling naar binnen te gaan en sommigen kropen op het dak.

Elektriciteit hersteld

Het Gevangeniswezen meldde nadien dat alle gedetineerden van het dak zijn en dat er politionele bijstand werd gevraagd. De situatie in vleugels A en C was donderdagavond opnieuw kalm, alleen in de B-vleugel bleven gevangen hardleers weigeren om naar hun cellen terug te keren. Er werden onderhandelingen gevoerd met opstandige gedetineerden. De lokale politie van de zone Brussel Zuid kreeg donderdagavond versterking van de federale politie. Er was ook een waterkanon.

Dankzij de brandweer kon de elektriciteit, die onklaar was gemaakt, wel opnieuw functioneren. Dat zou een eventuele tussenkomst van de politie vergemakkelijken.

 ©  rr

 ©  rr

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten