Accijnshervorming elektriciteit en gas vastgeklikt op prijzen 2021

Themabeeld. ©  Peter Hilz

De invoering van de accijnzen die wordt gekoppeld aan het btw-tarief van 6 procent op elektriciteit en gas zal gebeuren op basis van de prijzen van 2021. Dat heeft premier Alexander De Croo in de nacht van woensdag op donderdag verklaard tijdens het debat over zijn state of the union.

Bron: BELGA

Het was al langer aangekondigd en tijdens het begrotingsconclaaf hakte de federale regering de knoop door: het btw-tarief op gas en elektriciteit gaat definitief naar 6 procent en wordt gekoppeld aan een accijnshervorming. Die btw-verlaging kwam er als reactie op de forse prijsstijgingen en er was steeds aangekondigd dat die accijnshervorming er pas zou komen eens de prijzen weer zouden dalen.

Daarbij werd aangehaald dat accijnzen het eenvoudiger maken met prijsschommelingen om te gaan dan de btw, waarbij je enkel tarieven van 6 of 21 procent hebt. Bovendien kan je ook variëren op basis van het verbruik, waarbij je kleine verbruikers minder kan laten betalen en grote verbruikers meer.

In de loop van het marathondebat rezen geregeld vragen over die hervorming. Premier De Croo (Open VLD) gaf aan dat het accijnstarief wordt vastgelegd op de prijzen van 2021. Net als Vooruit-fractieleidster Melissa Depraetere wees de premier er op dat de prijs daardoor voor het overgrote deel van de mensen lager zal komen te liggen.

Ongewenste inkomsten

Thierry Warmoes (PVDA) vond het niet kunnen dat er bovenop de 6 procent btw nog een accijns zou komen. Wouter Vermeersch (Vlaams Belang) haalde aan dat de prijzen in 2021 al zijn beginnen stijgen en dat ze dus niet meer zullen dalen tot het pre-coronatijdperk. Ook Peter De Roover (N-VA) wilde weten of de prijzen dan niet lager kunnen zakken dan het niveau van 2021.

Premier De Croo benadrukte dat de hervorming net een situatie moet voorkomen als die van de afgelopen tijd, waarin de regering door de enorme prijzen een meeropbrengst uit btw krijgt “die je als overheid niet wil”. Bovendien, vulde Depraetere aan, zijn de prijzen nu historisch hoog en ziet het er niet naar uit dat die de komende maanden, wellicht zelfs jaren, naar het niveau van 2021 zullen zakken.

Het is in elk geval de bedoeling dat de regering de komende maanden met een kaderwet naar het parlement komt. De invoering op zich zal gebeuren via een KB. “Maar als de prijzen zoals vandaag zijn, zullen we die niet invoeren”, aldus nog de premier. “Je kan dat in stappen doen, wat je dus niet kan met enkel de btw.”

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten