Noord-Korea testte langeafstandsraketten “die doel op 2.000 kilometer afstand hebben geraakt”

Staatspersagentschap KCNA verspreidde deze foto van Kim Jong-uns reactie na de rakettest. ©  AFP

Noord-Korea heeft twee langeafstandskruisraketten getest die een doel op 2.000 kilometer afstand hebben geraakt. Dat hebben staatsmedia donderdag gemeld.

Bron: BELGA

De test werd woensdag overzien door de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un, meldde het staatspersbureau KCNA. De raketten vlogen bijna drie uur lang langs de westkust in een test die bedoeld was om de “gevechtsefficiëntie en de kracht” te verbeteren van de strategische kruisraketten voor de lange afstand die het leger heeft ingezet “voor de bediening van tactische kernwapens”, aldus KCNA.

Kim toonde zich “zeer tevreden” en benadrukte dat zijn land “alle inspanningen moet richten op de eindeloze en versnelde ontwikkeling” van kernwapens om de defensiecapaciteit te versterken, aldus KCNA. De kernmacht Noord-Korea heeft de afgelopen twee weken een reeks rakettesten uitgevoerd.

Zuid-Korea wil dat testen stoppen

Het ministerie van Unificatie van Zuid-Korea vroeg donderdag om de testen meteen te stoppen, meldt persagentschap Yonhap. Het dringt er Pyongyang ook op aan om zijn benadering te veranderen tegenover het “gedurfde initiatief” van president Yoon Suk Yeol om te helpen met de heropbouw van de Noord-Koreaanse economie in ruil voor stappen in de richting van een denuclearisatie.

“We houden Noord-Korea in overleg met de relevante autoriteiten nauwlettend in het oog, met een gevoel van alertheid, in de veronderstelling dat het huidige veiligheidssituatie ernstig is”, zei een anonieme functionaris nog aan Yonhap.

KCNA publiceerde dit beeld van de nieuwe test. ©  EPA-EFE

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten