Het fenomeen slaat weer toe: Filippo Ganna pakt wereldtitel en straf wereldrecord op individuele achtervolging

 ©  AFP

 ©  EPA-EFE

 ©  EPA-EFE

 ©  REUTERS

De Italiaan Filippo Ganna heeft zich tot wereldkampioen individuele achtervolging gekroond door in de finale zijn landgenoot Jonathan Milan te kloppen. Maar eigenlijk reed Ganna zijn eigen koers, eentje tegen het wereldrecord van de Amerikaan Ashton Lambie (3.59.930). Ganna dook er zo’n drie tienden onder (3.59.636) op de Pinarello van 75.000 euro uit de 3D-printer waarmee hij vorige week al het werelduurrecord pakte. De Italiaan van INEOS Grenadiers reed de vier kilometer met gemiddeld 60 kilometer en 91 meter. Fenomenaal.

Werner Bourlez in Saint-Quentin-en-Yvelines

Het was onduidelijk of Filippo Ganna überhaupt zou deelnemen aan de individuele achtervolging op de olympische piste in Saint-Quentin-en-Yvelines. Vorige week brak hij nog het werelduurrecord en hij wou in Frankrijk vooral mikken op goud in de ploegenachtervolging. Dat mislukte donderdag, want Italië werd geklopt door Groot-Brittannië.

Maar dat er nog veel buskruit in de benen van Ganna zit werd vrijdagnamiddag meteen duidelijk in de kwalificaties. Ganna zette in de individuele achtervolging (4 km) de besttijd neer met een Italiaans record: 4.00.693. Dat is de tweede beste tijd ooit en de beste op zeeniveau.

In de WK-finale van de individuele achtervolging was het vervolgens raak. Ganna kwam traag op gang op zijn “zware” Pinarello van 75.000 euro, een fiets die het vooral van de aerodynamica moet hebben. Na 500 meter was Ganna liefst anderhalve seconde trager dan zijn landgenoot Jonathan Milan, maar vanaf dan zette hij een fenomenale achtervolgingsrace in. Na 2,5 kilometer lag hij al aan de leiding en hij stoomde door naar een wereldrecord. Milan was gedegradeerd tot een figurant.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

“Om tien uur had ik echt geen zin om te starten”

“Ik ben om negen uur ’s morgens opgestaan en om tien uur had ik echt geen zin om te starten”, verraste de kersverse wereldkampioen achteraf. “Alle leden van de nationale ploeg zijn mijn kamer binnengekomen om mij te overtuigen. En kijk: ik schrijf geschiedenis. Maar nu is het even goed geweest: ik ga feesten. Met gin-tonics of bier. Of beter: met Champagne! We zitten tenslotte in Frankrijk.”

De Amerikaan Ashton Lambie brak vorig jaar in augustus het wereldrecord op de individuele achtervolging, maar deed dat op hoogte in het Mexicaanse Aguascalientes.

Ganna werd voor de vijfde keer wereldkampioen op de individuele achtervolging .

 ©  EPA-EFE

 ©  EPA-EFE

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten