Marc Van Ranst ziet zichzelf op de planken van het Farcetheater: “Mijn collega’s willen sowieso nog komen kijken”

Marc Van Ranst ging na de voorstelling graag op de foto met zijn eigen podiumversie, gespeeld door Peter Van Asbroeck. ©  Peter Malaise

Vrijdagavond ging in de Gentse Minardschouwburg ‘Groeten uit 2032’ in première, de nieuwe komedie van het Farcetheater. Een opmerkelijke rol is daarin weggelegd voor Peter Van Asbroeck, die met valse tanden en valse buik Marc Van Ranst speelt. ’s Lands bekendste viroloog woonde de première bij en zag dat het goed was.

Wout Desmytere

Nadat alle spelers vrijdagavond waren komen groeten, vroeg Anthony Van Caeneghem - de bezieler van het gezelschap - nog even een speciaal applaus voor de ‘inspiratie van het stuk’. Marc Van Ranst kwam rechtstreeks van een congres in Nederland om de première bij te wonen. “De afgelopen twee jaar heb ik zoveel bizarre dingen meegemaakt. Een theaterstuk kon er dan ook nog wel bij”, klonk het lachend na afloop.

Van Gucht (Chris Van Espen) en Van Ranst (Peter Van Asbroeck) in discussie. ©  Peter Malaise

In Groeten uit 2032 is Marc Van Ranst, in de versie van Peter Van Asbroeck, dé ster van Vlaanderen geworden. Hij heeft z’n eigen tv-programma’s, z’n eigen frituursnacks, z’n eigen kledinglijn en z’n eigen cd Viva Van Ranst. Dat is niet naar de zin van zijn rivaal Steven Van Gucht (Chris Van Espen, die het stuk ook regisseerde en schreef), die intussen aan lager wal is geraakt. Wanneer Van Ranst een wel erg bijzonder lockdownfeestje organiseert met enkele bekende koppen in z’n tweede verblijf in Middelkerke, besluit Van Gucht stokken in de wielen te steken.

Whatsappje naar Van Gucht

Naast Van Ranst worden onder andere Elio Di Rupo (Donaat Deriemaeker), Delphine Boël (Christel Domen), Wouter Beke (Van Caeneghem) en Maggie De Block (Lieve De Coninck) gepersifleerd in het stuk. De viroloog zelf kon er alvast smakelijk om lachen. “Als je al geen stootje kan verdragen...ik vind bovendien dat ze een heel leuk verhaal bedacht hebben. En het publiek heeft zich rot geamuseerd.”

Van Ranst droeg in de Minardschouwburg één van zijn intussen gekende truien, bijna exact dezelfde die Peter Van Asbroeck op de bühne droeg. “Maar ik heb nog een aantal tics die hij nog meer kan uitspelen. Ik weet dat ik bijvoorbeeld altijd een rugzakje draag en héél veel ‘ma ja’ zeg. Misschien iets voor de volgende voorstellingen. (lacht) De kans is groot dat ik nog ’s kom kijken. Mijn collega’s uit het labo zitten immers op hete kolen. En ik stuur straks een whatsappje naar Steven Van Gucht om te zeggen dat ‘ie zeker moet komen kijken.”

Van Ranst en de cast van ‘Groeten uit 2032’. ©  Peter Malaise

Het Farcetheater toert nog tot februari 2023 door Vlaanderen met ‘Groeten uit 2032’. Tickets en info via farcetheater.be.

Aangeboden door onze partners

Lees ook