Waarom Lotte Kopecky ook na een heel seizoen nog twee wereldtitels kan pakken: “Ze heeft een onverzadigbare honger naar succes”

©  BELGA

Op de weg moest ze heel nipt de duimen leggen voor Annemiek van Vleuten als renster van het jaar, maar op de piste kroonde Lotte Kopecky (26) zich zonder concurrentie tot koningin. Na twee Europese titels nu ook twee wereldtitels, en dat na een heel lang seizoen. “Ik heb nu wel een gin-tonic verdiend.”

Werner Bourlez in Saint-Quentin-en-Yvelines

Na goud donderdag in de afvalling en zaterdag in de ploegkoers met Shari Bossuyt sloot Lotte Kopecky het WK baanwielrennen af met een vierde plaats in de puntenkoers. De benen waren niet super meer na vier dagen racen op rij en iedereen viseerde haar wiel. “Ik had ook niet goed geslapen en werd dan nog vroeg gewekt (half acht, red.) door de dopingcontroleur”, vertelde ze. “Ik was goed, maar niet super. En dat moet je zijn om te winnen als er niemand met jou wil meerijden. Maar ik ga naar huis met twee regenboogtruien, dat is beter dan verhoopt.”

Vooral het goud met Bossuyt was een opsteker. Kopecky was buitenaards en fietste de twijfels bij Bossuyt weg. Ook tactisch was ze ijzersterk. “We wilden rustig beginnen en dan toeslaan”, zei Kopecky. “Het duurde lang voor we die winnende bonusronde pakten, maar ik hield zelfs een beetje in om nog extra punten te kunnen pakken.” Tot wanhoop van Bossuyt, die aan het sterven was. Maar het kwam goed.

Energie

Na een slopend en succesvol seizoen blijft de vraag: waar haalt Kopecky de energie om in godsnaam te blijven presteren? Fysiek en mentaal. “Ze heeft een grote motor”, zegt coach/vriend Kieran De Fauw. “Ze heeft dan ook Giro, Tour én Vuelta in de benen. (grijnst) Je kon die vier dagen ook bekijken als een vierde grote ronde. Maar vooral haar motivatie is niet te stoppen. Lotte heeft een onverzadigbare honger naar succes, ze blijft er voor gaan. Na dat gemiste goud op de weg zat ze snel weer met haar hoofd richting WK baan. Ze voelt zich ook thuis op de piste. En met het oog op de Spelen over twee jaar, op dezelfde velodroom, wou ze het WK rijden. Want op die Spelen wil ze voor het allerhoogste gaan.”

En nu? Dinsdagavond naar het Gala van de Flandrien, waar ze topfavoriete is om voor de derde keer op rij te winnen bij de vrouwen. En dan vakantie. “Neen, ik wil eens rustig twee weken zonder fiets thuis genieten”, zegt Kopecky. “Ik ben al zo vaak onderweg, slaap al zoveel in hotels. Ik zal thuis de batterijen weer opladen. En eens een gin-tonic drinken.”

Geen veldritten

Enkele veldritten rijden, zoals de voorbije twee winters, gaat Kopecky niet meer doen. “Ze deed mee aan die crossen zonder doel, gewoon voor de fun”, zegt De Fauw. “Ze heeft er aanleg voor (Kopecky pakte in 2021 zelfs zilver op het BK, red.) en het was als training plezanter dan thuis op de rollen. Maar we zijn al midden oktober en het volgende weg- en pisteseizoen zal er rap zijn. Begin februari is er het EK piste in Grenchen. En starten de kwalificaties voor de Spelen, nog voor de Omloop Het Nieuwsblad. Er zijn geen mogelijkheden meer voor plezante foliekes zoals cross. Het wordt net moeilijker om een goede balans te vinden tussen piste en weg. De UCI houdt daar te weinig rekening mee. Maar Lotte zal er opnieuw alles aan doen om op alle fronten te scoren.”

Aangeboden door onze partners