Antwerp-coach Mark van Bommel bewaart de kalmte na blamage in Luik: “Ik zag dit niet aankomen, maar paniek is er niet”

 ©  Isosport

Een topper die… negen minuten duurde. Dan was het 3-0 en zat Standard-Antwerp erop. Hoe kon dit gebeuren, Mark van Bommel? “Enkel een goal kon ons terug in de match brengen.”

Pieter-Jan Calcoen

Het was de snelste 3-0-voorsprong in het Belgische voetbal in de 21ste eeuw: amper negen minuten had Standard nodig om de wedstrijd tegen Antwerp te beslissen. Drie mooie goals, maar ook drie keer slecht verdedigd – of níet verdedigd, zelfs. Het was opmerkelijk hoe mak de Great Old voor de dag kwam: dat zijn we niet van hen gewend. Zelfs mannen met métier als Alderweireld en Yusuf gaven niet thuis. Mark van Bommel was verrast door het flauwe begin. “Net als iedereen. Ik zag dit niet aankomen.”

Van Bommels uitleg op de persconferentie was in se vriendelijk en correct, maar érgens was er toch een geïrriteerde ondertoon – alle begrip, een trainer zou voor minder lastig worden. Omdat de sfeer moeilijk te omschrijven viel: een feitelijke weergave van (een deel van) de nabespreking.

Kunt u het plan met Frey en Janssen uitleggen? Janssen zakte vaak uit naar de rechterflank.

“Standard speelde met drie achterin, vandaar de twee spitsen. Het was niet de bedoeling dat Vincent te veel op rechts zou staan. Hij moest wel druk zetten op de linker centrale verdediger.”

Na nauwelijks zeventien minuten schakelde u over naar een 3-5-2-systeem. Wat was het idee achter die wijziging?

“Wat was de stand op dat moment?”

3-0.

(cynisch) “Misschien had dàt er iets mee te maken. Ik wilde meer controle krijgen op die manier. Dat lukte ook. Na de beginfase ging het gelijkopgaand. Het veldoverwicht van Standard was niet dusdanig groot, ze waren niet overtuigend goed-goed. Wel in die eerste tien minuten, toen waren ze de bovenliggende partij. Hadden we voor de rust 3-1 gemaakt, dan hadden we nog kans, die kon ons terug in de match brengen. Zo lang die goal niet valt, voetbal je tegen jezelf. En valt alles mee bij de tegenstander.”

Was u tevreden over de reactie van uw team?

(droog) “We hebben in die tachtig laatste minuten 0-0 gelijkgespeeld.”

 ©  BELGA

Het was niet zo dat Van Bommel een verslagen indruk gaf. Wat ons betreft hoefde dat ook niet: Antwerp moet niet plots alle goeie elementen van de voorbije weken in twijfel trekken. Het was wel een prestatie die vragen oproept. Hoe komt het dat je zo slap start? Was het tactische plan wel het juiste? Waarom boden de invallers nauwelijks tot geen meerwaarde? De allesomvattende uitleg kregen we niet op Sclessin. Misschien omdat sommige dingen simpelweg niet te verklaren vallen.

Het zou te makkelijk zijn om te zeggen dat het aan inzet ontbrak. Dat was niet het geval, ook aan de bal was het slecht. Ballen sprongen weg. Controles werden gemist, duels verloren. De weinige kansjes werden de nek omgewrongen. Het was bijlange niet goed.

Het goeie nieuws lijkt dat het twijfelachtig is dat zo een verzameling aan talent twee keer op rij zo door het ijs kan zakken. Het kan niet zijn dat het donderdag tegen KV Oostende voetballend nog eens zo dramatisch is. En het verleden heeft ons al geleerd dat áls bij RAFC elk individu zijn niveau haalt, het dan simpelweg een ploeg is die van elke tegenstander kan winnen. Ter herinnering: na twaalf speeldagen heeft Antwerp tien keer de drie punten gepakt. Die cijfers zijn absoluut geen toeval.

En dus zei Van Bommel: “We gaan niet ineens alles anders gaan doen.” Gelijk heeft MvB: het is al gebleken dat zijn aanpak werkt. Behalve in Luik dan. “We hebben een bepaalde spelwijze, waarbinnen we genoeg kunnen variëren. Ik zou wel gek zijn om alles in vraag te stellen als we al zo veel punten gepakt hebben. Ook toen we zo vaak wonnen, zijn we niet gaan zweven. Dan hoeft paniek nu ook niet. (rustig) We gaan dit analyseren en de juiste conclusies trekken.”

De leidersplaats is Antwerp in elk geval kwijt. Van Bommel tilde er niet zwaar aan. “We willen bovenaan staan, nu is dat niet zo. We zijn er wel toe in staat. Maar het belangrijkste is dat je op het einde in de top vier staat. Dan start er een nieuwe competitie.”

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten